НОВИНИ

След референдума в Турция: действителен или не?

Референдумът в Турция беше нещо като нотариален акт, който беше даден на Реджеп Ердоган, да продължи в същото направление, коментира журналистът Боян Чуков в предаването "Още от деня". Той обясни, че президентът е получил един минимален положителен резултат, но има много сериозни възражения срещу него.

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 18.04.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Представителят на Съвета на Европа например постави въпроса за това, че 2 500 гласа са фалшифицирани. Такъв е броят бюлетини, пуснати без плик с печат, съгласно закона. Има възражения и от страна на ОССЕ, които казват, че самото провеждане на референдума е излязло извън легитимната рамка.

Бившият ни консул в Одрин Георги Димов обясни, че замисълът на Ердоган е бил да покаже на целия свят, че той легитимно взима едноличната власт, но не се е получило. Според него проблемите произтичат именно от това.

По негови думи невалидните бюлетини са много повече и при предишни избори бюлетините без плик с печат са били обявявани за недействитилни, а в момента се броят.

Разликата между "да" и "не" на референдума е около милион и 300-400 хиляди гласа и тя идва от гласуването зад граница, обясни Димов. По данни на тяхната ЦИК, в Турция гласоподавателите са малко над 55 милиона, зад граница са около 3 милиона. От тези 3 милиона фактически са гласували около 2.5 милиона, като в чужбина Ердоган е подкрепен от 60%.

;

От "Дойче веле" също направиха свой коментар на събитията. Турците в Германия изглежда желаят на своите сънародници в Турция да живеят в условията на автокрация, даже връщането на смъртното наказание не ги плаши, каза Емилиян Лилов.

Според него самите те се радват на свободата си в Германия, но нямат нищо против в родината им да се разпорежда един самодържец. Само това би обяснило 63% от живеещите в Германия турци на референдума подкрепиха конституционната реформа на Ердоган, но това е опростенческо обяснение, каза Лилов. Едва ли гласувалите с "да" искрено желаят Турция да са сбогува окончателно с демокрацията.

В техните очи президентът Ердоган иска да направи Турция отново велика, обясни той. По негови думи повечето хора не си дават сметка, че накрая може да се случи точно обратното - страната да изпадне в тежка изолация, която да не бъде желани вече дори като туристическа цел.

"Силните епитети, използвани от Ероган през последните месеци, и най-вече нескопосаните му сравнения с нацизма мобилизираха неговите привърженици в Германия", каза Лилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надписи „Погледни” пазят пешеходците в Русе
Надписи „Погледни” пазят пешеходците в Русе
Задържани са шестима мъже за нападението над журналисти на магистрала Тракия
Задържани са шестима мъже за нападението над журналисти на магистрала "Тракия"