НОВИНИ

Виена е най-добрият град за живеене в света

Австрийската столица Виена е най-добрият град за живеене в света, според проучване на списание "Иконъмист". Тя е и първият европейски град, който оглавява класацията и измества седемкратния шампион Мелбърн. Какво прави Виена толкова примамлива и кои са другите приятни за живеене градове - вижте в репортажа на Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:45, 14.08.2018
Чете се за: 00:27 мин.
Още

С вихрените си валсове, красива архитектура и богата история Виена неслучайно от години е сред най-добрите градове за живот в Европа. Сега разположената на двата бряга на Дунав австрийска столица успя да детронира Мелбърн и вече е първа в света.

140 града на 5 континента, оценявани по 30 различни критерия, сред които стабилност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура. Според "Иконъмист" Виена е станала по-сигурна от всякога, а престъпността е рекордно ниска.

С минимална разлика - на трето място - е японският град Осака, следван от Сидни и Калгари. Редица европейски градове тази година са определени като по-добри за живот, а с рекордните16 места по-нагоре е Манчестър, където мерките за сигурност за завишени след атентата от миналата година.

Тази година за най-лош град за живот е избрана сирийската столица Дамаск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се случаите на взрив на газови бутилки у нас
Увеличават се случаите на взрив на газови бутилки у нас
САЩ с рекорден бюджет за отбрана - 716 млрд. долара
САЩ с рекорден бюджет за отбрана - 716 млрд. долара