НОВИНИ

Външният министър Екатерина Захариева е на посещение в Македония

Там тя ще се срещне с представители на местната власт и ще присъства на откриването на фестивала „One Love Tour“, посветен на традициите на двете страни.

bnt avatar logo
от БНТ
06:12, 15.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Посещението на външния ни министър е ден след скандала, който избухна у нас при визитата на македонския президент Георге Иванов.

Министър-председателят отказа да приеме македонския държавен глава и обясни, че няма да намесва българското правителство във вътрешно-политическите дебати в Скопие.

В остро обръщение към нацията ден преди посещението си у нас Георге Иванов заяви, че няма да подкрепи споразумението с Гърция за новото име на Македония и го нарече вредно.

;

Ето какво казаха още министър-председателя Бойко Борисов и президентът Румен Радев:

Бойко Борисов, министър-председател: Ние се натикахме днес в скандал, който изобщо не е наш, не ни е нужен, това са нашите братя там. Спорът между Гърция и Македония да си го решат. Към президента Иванов съм се отнасял винаги с огромно уважение. Той знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония е европейска интеграция и влизане в ЕС, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. Положихме такива усилия да подпишем Договора за добросъседство, вродената ми скромност пречи да кажа, че поколение политици преди мен не го направиха.
Румен Радев, президент на Р България: Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. И се надявам нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките, а трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият парламент дебатира вота на недоверие заради споразумението с Македония
Гръцкият парламент дебатира вота на недоверие заради споразумението с Македония
Жълт код за опасно време в цяла Западна България
Жълт код за опасно време в цяла Западна България