НОВИНИ

Все още няма следа от изчезналия египетски самолет

Египетски пътнически самолет с 66 души на борда, изпълняващ полет от Париж до Кайро, изчезна тази нощ от радарите над Средиземно море. В момента протича операция по издирването на "Еърбъс"-а в района, в който е изгубена връзката с него. В нея за момента участват пет кораба от Египет и Гърция. Заради вълна от противоречиви съобщения за разбиване на изчезналия самолет, от "Иджипт Еър" помолиха медиите да проверяват информацията, която публикуват и да се позовават на официални източници. Министърът на гражданската авиация на Египет ще даде пресконференция в 13 часа днес. Френското правителство се събра на извънредно заседание тази сутрин във връзка със случая. Вижте повече подробности от кореспондента на БНР в Париж Юлия Талева!

bnt avatar logo
от Юлия Талева - кор. на БНР
12:07, 19.05.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Паралелно разследване вече беше открито от френската страна за обстоятелствата около инцедента. Това е задължителна процедура - съдебна и техническа, винаги при наличие на французи на борда. Очаква се френският президент Франсоа Оланд да направи изявление заради изчезналия самолет. Преди около час приключи кризисното заседание на правителството.

Френският външен министър потвърди присъствието на 15 френски граждани на борда. Първата ни задача е да се погрижим за семействата им, каза той и обеща всякакво възможно съдействие на египетските власти от страна на Франция. Същото обеща по-рано и президента Оланд в разговор по телефона с египетския си колега.

Междувременно на летище Роаси започнаха да пристигат близки на пътниците, за които се грижат специални екипи от психолози и лекари-преводачи. Открит е и един технически кризисен щаб, който трябва да провери всички обстоятелства около излитането на самолета снощи. Ясно е, че причините за инцидента все още са мистерия. От ръководството на летището съобщиха, че всички процедури преди излитането на самолета са били нормални.

Експерти твърдят, че той е кацал на много места предишния ден. Разбира се в настоящия контекст, версията за атентат е най-близко до ума на всички, но експерти засега не изключват и други хипотези, особено при противоречивите информации за локализирането на самолета и затова дали е изпратено съобщение за бедствие в последния момент или не. Този нов случай поставя отново с пълна сила въпроса за въздушната сигурност. Мерките за контрол на френските летища са безпрецедентно високи от месеци насам. Франция все още е в извънредно положение след атентатите миналия ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС и ДОСТ се изправят един срещу друг на празника на Джебел
ДПС и ДОСТ се изправят един срещу друг на празника на Джебел
ООН: До 2030 г. две трети от населението на Земята ще живее в градовете
ООН: До 2030 г. две трети от населението на Земята ще живее в градовете