НОВИНИ

Във Франция е открита изгубена картина на Караваджо

Специалисти по живопис са на мнение, че в частна колекция във Франция е възможно да е била открита картина на Караваджо, за която се мислеше, че е била изгубена, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:14, 07.04.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
франция открита изгубена картина караваджо

Става дума за платното "Юдит и Олоферн", дело на италианския майстор от Ренесанса. Държавната комисия на министерството на културата, издаваща разрешения за износ от страната на ценни произведения на изкуството, е отказала да издаде документ на собственика й. Той възнамерявал да изнесе "Юдит и Олоферн" в САЩ.

Експертите от комисията изтъкнаха, че въпросната картина притежава "изключителни художествени качества и може да се окаже отдавна считаната за изгубена творба на Микеланджело да Караваджо". До окончателната й атрибуция, творбата няма да може да напусне пределите на Франция. Ако картината се окаже оригинал, нейната стойност може да възлезе на 100 милиона евро.

Както е известно, Караваджо е нарисувал две версии по мотива на старозаветния мит за Юдит, обезглавила асирийския пълководец Олоферн, за да защити обсадения си град. Първата била сътворена в Рим през 1588-1589 година и се съхранява в римската галерия "Палацо Барберини". За местонахождението на втората версия на картината, нарисувана в Неапол, не е било известно нищо от началото на 17 век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каталунският парламент потвърди плановете за отделяне от Испания
Каталунският парламент потвърди плановете за отделяне от Испания
Учени създадоха ефикасен капан за комари, които са вектори на Зика
Учени създадоха ефикасен капан за комари, които са вектори на Зика