Тази седмица Европаламентът наложи строги рестрикции върху изделията от пластмаса за еднократна употреба. Но има ли наистина пластмаса и в готварската сол, както показва изследване на Грийнпийс? И дали това важи за българското производство - отговорът на Българската агенция по безопасност на храните...
Тревожни данни от изследване на Грийнпийс-Азия - в 90% от изследваните марки сол в световен мащаб има микропластмасови частици.
Деница Петрова, ръководител на българския клон на "Грийнпийс": 39 проби от цял свят, единствено в 3 няма микрочастици пластмаса.
И те не са български. Две наши марки сол са участвали в това проучване.
Деница Петрова, ръководител на българския клон на "Грийнпийс": За съжаление и в тях има микрочастици пластмаса. Количеството не е толкова голямо, колкото в Азия, но все пак се намират.
У нас има само едно предприятие за добиване на сол. То задоволява едва 20% от нуждите на пазара. Останалата сол идва от други държави. За да разберем какво слагаме на трапезата си, потърсихме Българската агенция по безопасност на храните. Техният отговор също е категоричен, но с обратното твърдение.
Извършено изследване без доказателства за риск относно безопасността на солта като хранителен продукт. Към настоящия момент Европейският орган по безопасност на храните няма съобщения за установени рискови вещества в солта.
;От агенцията твърдят, че са изследвали солта на нашия пазар миналата година. От 56 проби 10 са показали отклонение от нормата по отношение на калиевия йодат. За българските експерти проблем с пластмаса в солта на практика не съществува, той е само на теория. Проблем с пластмасата в световен мащаб обаче има. И това беше признато от Европейския парламент, който вече взе решение, че ще спре производството на пластмасови изделия за еднократна употреба.
Деница Петрова, ръководител на българския клон на "Грийнпийс": Сламки, торбички, прибори за хранене. Ние ги изхвърляме, не ги виждаме повече, те отиват в едни депа, но в крайна сметка те се връщат при нас. Това е един генериран от човека проблем.
И само от човека зависи как ще се погрижи за природата днес и какво ще сложи на трапезата си утре. И дали ще приеме това изследване буквално, или като предупреждение, че търпението на природата също има своя лимит.