НОВИНИ

Юнкер ще представи Бялата книга за бъдещето на Европа

Председателят на Европейката комисия Жан-Клод Юнкер ще представи по-късно днес в Европейския парламент Бяла книга за бъдещето на Европейския съюз. Документът ще съдържа оценката на Комисията за състоянието на съюза и ще представи възможни сценарии за бъдещото му развитие след напускането на Великобритания. Очаква се Бялата книга да лансира идеята за разделянето на Европа на две скорости заради различията между отделните държави.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:03, 01.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Източници от Европейската комисия наричат Бялата книга акт за раждане на един нов Европейски съюз, състоящ се от 27 държави. С документа, който Жан-Клод Юнкер ще представи днес пред Европейския парламент, комисарите се надяват да започват дебат за бъдещето на европейския проект.

Според говорител на Комисията Бялата книга ще съдържа различни опции и сценарии. Очаква се тя да лансира и идеята за Европа на различни скорости.

Самият Юнкер заяви, че е време европейците да преосмислят своята архитектура и че Европа на различни скорости вече е факт. "Всички държави в съюза вървят в една посока, но не с една и съща скорост", каза преди дни и заместникът на Юнкер Франс Тимерманс.

Идеята за различните скорости беше официално предложена на срещата в Малта от премиерите на Белгия, Холандия и Люксембург. Според Юнкер една от областите, в която някои държави искат да задълбочават сътрудничеството си, а други не, е отбраната. Друга тема, по която също има големи разногласия сред страните членки, е създаването на Европейска прокуратура.

Намерението е Бялата книга на Европейската комисия да бъде и основа на обсъжданията на срещата на върха в Рим в края на март, когато ЕС ще отбележи 60 години от създаването си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 44 400 заявления са подадени по електронен път за гласуване в чужбина
Над 44 400 заявления са подадени по електронен път за гласуване в чужбина
Определиха строителните забрани в община Бургас
Определиха строителните забрани в община Бургас