НОВИНИ

Има ли решение на проблема с демографската криза у нас?

България е в демографска катастрофа от десетилетия. Според статистиката около 600 села изчезват от картата - първо опустяват, а след това биват и "официално закривани". Други пък искат да се увеличи територията им в регулация, защото стават свръхпренаселени. Как демографската катастрофа и вътрешната миграция се отразяват на икономиката - гост в студиото на "Денят започва" беше Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:14, 01.03.2017
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Само през изминалата година, над 160 млади българи са се регистрирали в селото, а броят на новородните деца е близо 50.

БНТ: "Какво кара все повече хора да идват тук, освен че е близо до София?"
"Мисля че въздухът е много чист."
"Първо,да, заради въздуха."

"Хората са много задружни, много динамични, но добронамерени отношения имат."

"Според мен, защото е по-спокойно. Това е основната причина."

"Тука се спазват и едни традиции, които всяка година е едно и също нещо."

"Доста, по-така, познаваме се, по-сплотени, може би сме."

Новиханци споделиха, че нямат и никакви проблеми и с хора от различни етноси.

"И те са хора като нас. Аз съм пътувал в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан, Бомбай съм ходил. Не сме имали никакви проблеми с хората."

Училището в селото е ново, жителите казват че нивото на образование е високо, а учителите обичат работата си. Заради високата раждаемост се налага и детската градина да бъде разширена.

Петко Костов, кмет на Нови Хан: "Нови хан е единственото населено място, което се развива, за разлика от другите населени места, които обезлюдяват. Може би на първо място, това е географското положение. Но в същото време, значение имат и хората тук."

Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин: "Аз вярвам, че е лесно, когато има това , което виждаме около нас, а то е много млади хора, които се събират, показват, че сме заедно, съхраняваме традициите, отстояваме българщината, и вярвам, че по този начин селата не само ще пребъдат, но ще бъдат и един привлекателен център за всички онези, които искат да се откъснат от шума на града, да са сред природата, децата да растат усмихнати."

Географското положение на селото е сигурна причина за приръста на населението. Но според жителите, силният български дух и запазените традиции играят също толкова важна роля.

;

По думите му, това, което се вижда в България, се вижда и в много други страни от бившия източен блок. Основната предпоставка за влошаването на демографската ситуация е външната миграция, подчерта експертът. При предходния социално-политически строй нямаше предпоставки за реализиране на такава миграция, докато сега българинът е гражданин на света.

Задълбоченият анализ на данните на националната статистика сочи, че влошаването на възрастовата структура, е в резултат на това, че много млади и работоспособни българи, включително жени в детеродна възраст напускат страната ни в търсене на по-добри условия на живот, продължи коментара си Алексиев.

Той уточни, че много хора слагат знак за равенство между по-добрите доходи и по-добри условия на живот. Това е и в основата на миграцията вътре в страната - движението е от малките населени места към големите в търсене на заетост. Всъщност около 80% от миграцията в България е вътрешна за страната, а не външна, обясни анализаторът.


Урбанизацията и лошите условия на живот са причини все повече населени места у нас да обезлюдяват. Репортерите на "Денят започва" предлагат два примера като илюстрация на проблема и неговото решение - сравнително голямото село Благоево в Разградска област и Нови хан, единственото населено място в Софийска област, което всяка година отбелязва прираст на населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер В кадър: Комитски тайни“
Тази вечер "В кадър": "Комитски тайни“
Илко Семерджиев: Няма да има лимитиране на болничната помощ
Илко Семерджиев: Няма да има лимитиране на болничната помощ