НОВИНИ

Юнкер в писмо до Борисов: Инструментът за подкрепа на бежанците е в действие

В писмо до премиера Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер го уверява, че инструментът за подкрепа на бежанците в Турция е в пълно действие. Така Евросъюзът осъществява един от ключовите елементи в споразумението с Турция.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:07, 15.10.2016
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Юнкер информира Борисов за резултатите от работата на Комисията за осигуряване на препитанието и за създаване на нормални условия за живот на бежанците в Турция. За финансиране на тези дейности са предвидени 2 милиарда евро от бюджетите на страните-членки и 1 милиард евро от бюджета на Евросъюза.

От решаващо значение е, че финансовите средства от Инструмента променят реално и осезаемо живота на над три милиона бежанци, приети от Турция, посочва в писмото си Юнкер. Той припомня, че в края на септември е въведена Мрежата за социална закрила при извънредни обстоятелства, която е най-голямата програма за хуманитарна помощ на Евросъюза, но и една от най-новаторските. Чрез нея един милион от най-уязвимите бежанци в Турция ще получат дебитни карти, по които всеки месец ще получават средства за храна и квартира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболни фенове бяха задържани заради мача Левски - ЦСКА
Футболни фенове бяха задържани заради мача "Левски" - ЦСКА
Патриарх Неофит откри и освети ново крило в Троянския манастир
Патриарх Неофит откри и освети ново крило в Троянския манастир