НОВИНИ

Задържан е третият атентатор от летището в Брюксел

Белгийската полиция залови жив третият от атентаторите на брюкселското летище. Това е станало още в четвъртък вечерта в центъра на Брюксел. Междувременно стана ясно, че правителството е взело решение да евакуира метрото в града в деня на атентатите 20 минути преди взрива на станция Маалбек, но никой не казал на транспортната фирма.

Владислав Велев
от Владислав Велев
16:03, 26.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Мъжът със светлите дрехи и шапката от снимката на летището в Брюксел е белгийският журналист на свободна практика Фейсал Шефу, твърдят вестник "Льо Соар" и телевизия РТБФ.

Полицията половинчато потвърди това. Властите са имали сигнали срещу него от кмета на Брюксел миналото лято, когато Шефу набирал джихадисти сред бежанците от палатков лагер в центъра на града.

Дори в интернет има негов видеоклип, в който той се възмущава от властите, че раздават храна на бежанците преди залез слънце по време на Рамадана. Прокуратурата обаче отговорила, че не може да предприеме нищо срещу него, защото няма основания. Така той остава на свобода и във вторник сутринта, отива на летището заедно с двамата атентатори-самоубийци.

Фейсал е заловен, заедно с още трима души, в четвъртък вечерта в кола, намираща се буквално пред вратите на прокуратурата в центъра на Брюксел. Сега е обвинен в участие в терористична група, убийства и опит за убийства.

Три дни след атентатите стана ясно, че правителството е взело решение за евакуация на метрото в 8.50 във вторник, по-малко от час след взривовете на летището. Но 21 минути след това метрото още продължава да работи както обикновено. Взривът на станция "Маалбек" става в 9.11 и загиват 20 души. От компанията за градски транспорт обявиха, че никой не им е казал за тази евакуация.

Отложено за неопределена дата е шествието, което трябваше да покаже, че хората не се страхуват. Вътрешният министър Ян Ямбон и кметът на Брюксел Иван Майор поискаха то да не се състои, за да не се натоварват допълнително полицаите, които и без това имат да охраняват безброй места:

Ян Ямбон - министър на вътрешните работи на Белгия: Разбираме напълно емоциите на гражданите и че всеки иска да изрази чувствата си. Но наша отговорност е това да стане във възможно най-добрите обстоятелства. Ето защо каним гражданите да отменят марша за по-късна дата.

И без това за шествието не беше искано официално разрешение. То беше организирано на практика незаконно от говорител на белгийски евродепутат.

Хората, които искат да изкажат чувствата си могат да направят това в центъра на Брюксел, пред борсата, както прави този жител на града:

Карлос Терселер - жител на Брюксел: Дойдох да изразя мъка и гняв и да споделя с всички белгийски граждани този много силен момент. Очаквахме го, нека не бъдем наивни, очаквахме да се случи. Имам много френски приятели и след всичко, което се случи, беше ясно, че сме следващите в списъка. Затова трябваше да съм тук.

Летище Завентем край Брюксел ще приема полети най-рано на 29 март, но е възможно това да стане и по-късно. Следствените действия са приключили, но трябва да се оценят щетите и да се възстанови важен информационен център, който се намира в повредената сграда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частична евакуация на Северната гара в Брюксел заради забравена раница
Частична евакуация на Северната гара в Брюксел заради забравена раница
Близо 37 % от българите избягват найлоновите торбички
Близо 37 % от българите избягват найлоновите торбички