НОВИНИ

Задържаната в Турция българка говори през април пред БНТ за борбата на кюрдите

През април на новинарския сайт на БНТ журналистът Александър Детев е публикувал статия за войната в Сирия, като е потърсил коментар от Мира, журналист и експерт по кюрдските въпроси и региона. В момента Мира е в ареста, след като заедно с майка си и британски гражданин бяха задържани вчера в турския курорт Дидим по подозрение в тероризъм.

Задържаната в Турция българка говори през април пред БНТ за борбата на кюрдите
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 28.07.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Отношението на Мира към темата Кюрдистан е провокирано както от професионален интерес, така и от личната ѝ история. Баща ѝ е роден в Битлис, северната част на Кюрдистан, която попада в територията на република Турция. След като завършва гимназия в София, Мира заминава за Холандия, където следва международни отношения и международно право. Днес живее във Великобритания и работи като журналист в BasNews – информационна агенция в Ербил, столица на кюрдския регион в Ирак.

На въпроса за ситуацията в областта Рожава в момента, Мира отговаря, че тя е значително по-стабилно от преди. Самата територия се определя като самостоятелна, има собствено управление и включва три кантона – Африн, Джазира и Кобани. Федерацията на Северна Сирия – Рожава обаче не е официално призната от международната общност или правителството в Дамакс. В тази връзка Мира споделя, че за независима кюрдска държава към този момент трудно може да се говори. Става въпрос по-скоро за утвърждаване на автономна област.

За повече права на кюрдите официално се е застъпила и Русия, а от САЩ те получават военна подкрепа за операциите срещу Ислямска държава и опитите за превземането на Ракка – т.нар. столица на ИДИЛ в Сирия. Важно е да се отбележи, че кюрдите имат сериозна заслуга за ограничаването на влиянието на Ислямска държава в региона и отпора срещу тяхното настъпление. Мира разказва, че за голяма част от кюрдите тези битки срещу ИДИЛ, включително операцията в Ракка, са лъч надежда за това, че могат да бъдат подкрепени и признати от международната общност.

Основното препятствие обаче идва от съседна Турция. Проблемът са връзките на кюрдските партии в Сирия с ПКК – Работническата партия на Кюрдистан, обявена за терористична организация от Анкара. Турция се опитва да саботира участието на кюрдите в битките срещу Ислямска държава, често се стига до напрежение, а и до военни сблъсъци. Мотивът им според Мира се корени в това, че ако Ракка бъде освободена със заслугата на кюрдите, те ще имат доста по-добри позиции в преговорите за автономна територия, нещо, което Анкара се опитва всячески да предотврати.

Освобождаването на Ракка тя определя като ключов момент от бъдещето развитие на конфликта. Тя пояснява, че който успее да върне града от ИДИЛ, ще бъде и главният играч в разрешаването на ситуацията в Сирия.

Вижте цялата публикация ТУК!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мик Джагър изненада феновете си с две необичайни за него парчета
​Мик Джагър изненада феновете си с две необичайни за него парчета
Празник на водата организират в разложкото село Баня
Празник на водата организират в разложкото село Баня