НОВИНИ

Освободиха една от задържаните българки в Турция, другата остава в ареста

Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е освободена. По информация на посланика ни в Турция Надежда Неински, в момента тече съдебно заседание, на което трябва да се реши ще бъде ли повдигнато обвинение на дъщеря ѝ - Мира, която остана в ареста. Двете българки и британски гражданин бяха арестувани вчера в турския курорт Дидим по подозрение в тероризъм.

bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 28.07.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Анадолската агенция съобщи имената на българките - майката се казва Веселина, а дъщерята - Мира. Те са от турски произход. При разпитите дъщерята е заявила, че следвала право в Холандия и Англия. Там преди 2 години се е запознала с британеца Джоузеф. Преди 10 дни заедно са пристигнали на почивка в Турция. В показанията си пред турските власти британецът заявил, че е ходил в Сирия през 2015 г., за да оказва медицинска помощ, и е останал там три месеца.

Той признал, че е получил военно обучение от кюрдските милиции "Сили за защита на народа" - смятани за сирийския клон на забранената в Турция ПКК. Според Анадолската агенция Джоузеф и Мира имали снимки с униформи на формированието в профилите си в социалните мрежи. В генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, вече са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Срещу задържаните няма повдигнати обвинения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния предприема мерки за борба с двойния стандарт на храните
Румъния предприема мерки за борба с двойния стандарт на храните
Русия с контрамерки срещу санкциите на САЩ
Русия с контрамерки срещу санкциите на САЩ