НОВИНИ

Започна делото срещу Фетхуллах Гюлен в Турция

В Анкара започна съдебният процес срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и 72 от привържениците му, обвинени за опита за военен преврат от 15 юли т.г.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:56, 22.11.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
започна делото фетхуллах гюлен турция

Прокуратурата иска доживотен затвор за Гюлен и за ядрото, организирало и провело метежа. В обвинителния акт се посочва, че те са нарушили конституцията, опитали са да свалят правителството, създали са и са ръководили въоръжена терористична организация, извършвали са политически и военен шпионаж, пране на престъпно придобити финансови средства, сериозни измами и присвоявания, изземвали са лични данни в нарушение на закона и са ги съхранявали, фалшифицирали са официални документи.

Освен това разследването е доказало намеренията им да завземат държавните институции и чрез подриване на конституционния ред да установят авторитарно, тоталитарно кланово-олигархично управление на обществото, както и че организацията ФЕТО е създадена именно с цел да свали правителството на страната.

Защитникът на Гюлен Алихан Унджу, ангажиран от адвокатската колегия в Анкара да представлява проповедника в съда, се оттегли. Това направи и адвокатът на обвиняемия Джемал Ушак с мотива, че клиентът му се е самоубил. Главният подсъдим Гюлен е в Пенсилвания, САЩ и от няколко месеца турската държава не успява да убеди американските власти той да бъде върнат и осъден, въпреки огромните преписки с доказателства за престъпленията му, предоставени на Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ не могат да съставят правителство без подкрепата на ГЕРБ
РБ не могат да съставят правителство без подкрепата на ГЕРБ
БСП свиква конгреса на партията през януари
БСП свиква конгреса на партията през януари