НОВИНИ

Започна реставрацията на Божи гроб в Ерусалим

Започна осъществяването на проекта за реставрация на Божи гроб в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим. Край обекта са построени скелета и са поставени бели защитни пана. Метална структура е издигната пред входа, за да бъдат защитени туристите.

bnt avatar logo
от БТА
11:48, 30.05.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света
започна реставрацията божи гроб ерусалим

Друга метална структура поддържа от десетки години гробницата, която е дълга няколко метра. С нея се закрепват мраморни блокове, които са започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи. Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му.

Гробницата ще бъде демонтирана и реконструирана в първоначалния й вид. Единствено прекалено крехките и счупени части ще бъдат заменени с нови. Мраморните плочи, които могат да бъдат съхранени, ще бъдат почистени, а поддържащите ги метална структура - уякчена. Реставрационните работи са поверени на гръцки специалисти, като би трябвало да продължат 8 месеца и да приключат в началото на 2017 г. Обектът ще бъде достъпен за посетители по време на реставрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месец на фотографията в Благоевград
Месец на фотографията в Благоевград
Изчезват ли каба гайдите?
Изчезват ли каба гайдите?