НОВИНИ

Започва посещението на папа Франциск в Обединените арабски емирства

Днес започва историческото посещение на папа Франциск в Обединените арабски емирства. Това е първата папска визита на Арабския полуостров.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:53, 03.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

От 3 до 5 февруари папа Франциск ще бъде на посещение в ОАЕ. В тази федерация от седем шейхства, управлявани от наследствени владетели, има девет католически църкви. Първата църква в Абу Даби е осветена през 1965 година.

През годините бързото икономическо разрастване на Емирствата привлича милиони чужденци, които заемат най-разнообразни длъжности - от чиновническа служба до строителна дейност. От над деветте милиона души, които живеят сега в ОАЕ, около един милион са граждани на Емирствата, а останалите са с чуждестранен произход.

Според доклад на изследователския център "Пю" в ОАЕ през 2010 г. са живели близо милион християни, включително 750 000 католици. Докладът предполага, че броят на християните може да се увеличи, а католиците да съставляват основната част.

Сред католиците най-многобройни са са филипинците и индийците. Макар да са ограничавани, християните в емирствата никога не са били подлагани на насилие. През 2017 година джамия беше преименувана на Богородица като жест на религиозна толерантност.

Според Ватикана във фокуса на посещението на папа Франциск в ОАЕ ще бъдат темите за диалога между религиите и мира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снегът блокира стотица хора на магистрала в Италия
Снегът блокира стотица хора на магистрала в Италия
Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина
Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина