НОВИНИ

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Защо Европа е мишена

Защо Европа се превърна в мишена на терористите - вижте репортерския поглед на международния ни редактор Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:33, 27.03.2016
Чете се за: 02:53 мин.
По света

Вторник сутрин. В Брюксел започва ден като всеки друг - с мрачно време и бързащи хора. Трима мъже с големи сакове слизат от такси на летище "Завентем". Шофьорът се усъмнява, че носят багаж за пътуване. Тримата се смесват с останалите пътници. Охранителните камери ги заснемат. Минути по - късно почти едновременно проехтяват две експлозии в двата противоположни края на залата за заминаващи.

В същото време в брюкселското метро хиляди хора отиват на работа. Час след взрива на летището, във вагон на станция "Малбек" се самовзривява трети атентатор.

Координираните атаки напомнят за кървавия 13 ноември в Париж - по своята жестокост, по избора на цели - символи на западния начин на живот, по своята наглост - на метри от мястото, откъдето се управлява Европа. Но не само почеркът е еднакъв. Извършителите са свързани. Родени и израснали в Европа, пропити с идеологията на групировката "Ислямска държава". Обучени и решени да се самовзривят с експлозиви, направени така, че да убият и ранят тежко възможно най-много хора.

Европа е мишената на най-опасната групировка, проповядваща радикален ислям и крайна анти-западна идеология. През последната година самопровъзгласилата се "Ислямска държава" изгуби значителна част от територията си в Ирак и Сирия, начините й да се финансира бяха ограничени, ликвидирани бяха ключови фигури от ръководството й, лидерът й - ал Багдади беше ранен.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Колкото повече се засилва натискът срещу ИД в Сирия, Ирак, евентуално в Либия, Йемен, където също има много силно влияние, толкова повече ИД ще се стреми да прехвърли войната в Европа, второ да всее страх сред европейците и трето - най-важното - да задълбочи вътрешните разломи в европейските общества.

Братя Куаши в Париж, братя Бакрауи в Брюксел, преди тях - атентаторите от лондонското метро през 2005. Младежи от гетата с ислямски общности, някои - с криминално минало, без никакво желание да се интегрират, без работа и перспектива, чужденци в родината си, чужденци в родината на родителите си.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Извършителите на атентатите са представители основно на второ и трето поколение, тоест това е процес, който е траял достатъчно дълго и е бил пренебрегван от всички нас в Европа. Първото поколение ясно осъзнава разликата между живота в страните - майки, проблемите, които те са имали и това, което предлагат европейските общества. Но второто и третото поколение, те нямат лични спомени от това, което е било там, н, но се сблъскват с нееднаквото отношение тук, в много случай те не са третирани равноправно и това създава тази нагласа.

Момчетата от гетата в Белгия, Франция и Великобритания се оказват най-податливи на пропагандата на радикалните ислямисти. Няколко хиляди са под знамената на самообявилия се халифат. Между 3 000 и 5000 са завърналите се в Европа, преминали обучение във военните лагери в Близкия изток, по данни на Европол. Един от парижките атентатори признава преди да умре, че влязъл в Европа с група от 90 бойци, пръснати из целия континент. Ислямска държава е изпратила 400 бойци, специално обучени да извършват атентати в Европа, като създават малки полуавтономни клетки. Дори и без фрапиращите пропуски на белгийските служби, атентати вероятно щеше да има - на друго място по друго време.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Те ни мразят защото, Европа и САЩ - ние сме богатите, ние сме силните, но ние сме и арогантните. И от другата страна, естествено стоят всички други, които се чувства по един или друг начин ощетени и ние черпим плодовете на собствените си действия. Ние се опитахме да изнасяме ценности, да налагаме ценности и това се върна при нас като внос на несигурност.

Да всява ужас, да внушава, че е силна, като предизвиква Запада - така ИД набира нови бойци. И вдъхновява нови атентатори. Активизира крайнодесните, ксенофобите, подкражда омразата към мюсюлманите, арабите, бежанците, прави общия ни живот да изглежда невъзможен.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Следва дългият процес - на борба с радикалната ислямска идеология, който трябва да реши най-простия като звучене и най-сложния като решение въпрос, с който сблъскваме в глобализиращия се свят, а той е - как ще живеем заедно?.

На брюкселското летище индийската стюардеса Никхи Чапхекар оцеля и ще се върне при двете си деца в Мумбай, близнаците от Ню Йорк Саша и Александър Пинчовски - загинаха и родителите им няма да ги видят повече. Както и близките на още 29 души.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Глобализацията извади хората от балансите (социални и политически) на националната държава и ги хвърли в глобалните дисбаланси. Бедността в Африка вече е проблем на Европа, безработицата на Африка е проблем на Европа и докато светът, не в рамките на отделната държава, а в рамките на глобалния свят, не намери своите нови баланси, ние очевидно ще се сблъскваме ежедневно с трусове и колизии.

Вторник вечер. В Брюксел завършва ден, който никой в Европа не може да забрави. Въпросът е кога и къде ще е следващият удар, колко време ще мине, преди жертвите да станат твърде много и омразата - твърде дълбока? Как да защитим светът, който познаваме и как да го променим, за да оцелеем?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Католици и арменци честват Възкресение Христово в Русе
Католици и арменци честват Възкресение Христово в Русе
Георги Господинов пред БНТ: Не бива да се превръщаме в това, срещу което отиваме
Георги Господинов пред БНТ: Не бива да се превръщаме в това, срещу което отиваме