НОВИНИ

Защо са важни Коледните пости?

От тази сряда започнаха Коледните пости. Те ще продължат до Бъдни вечер и до тогава не е разрешено да се ядат продукти от животински произход. Алкохолът също е строго забранен, с изключение на червеното вино, което е символ на Христовата кръв. Какъв е смисълът на коледните пости и защо са толкова важни за душата и тялото - отговор от Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:07, 18.11.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

- БНТ: Какво ви носят постите

- Успокоение някакво. Пречиства се тялото, а ако човек си наложи и пречистване и на душата, още по - добре.

Отец Андон - храм "Рождество Богородично":: Малко хора разбират смисъла на поста. Той е средство да се издигне духът над тялото.

Постът е свързан с молитвата. При нас християните, за да се извиси духа, вярата да се засили , това е постът.

Безспорно постенето е полезно както за тялото, така и за духа, но независимо дали го правим по религиозни причини или за да се освободим от токсините, важно е внимателно да подбираме храната си. По време на пости тестените храни са разрешени, но специалистите предупреждават да не се опитваме да заместваме месото, приемайки повече хляб и тестени изделия.

Белтъчините от месото може да компенсираме като ядем повече бобови храни - фасул, леща, грах. Много протеини има и в ядките.

През последните години на пазара се появиха и нови продукти, богати на белтъчини, които успешно заместват традиционните храни .

Ивелин Манолски - търговец , гр.София: Сега навлизат нови продукти като киноа,елда,както и този продукт - амарант. Той е изключително богат на желязо и калций.

Новите продукти са по-скъпи от традиционните български зърнени храни. Вероятно и заради това нашите си имат достатъчно почитатели. Постите не се препоръчват за малки деца, бременни, болни и възрастни хора. За да имат пречистващ ефект, постите не трябва да са само ограничаване на определени храни. Те са и духовно пречистване. Затова като християни по време на поста трябва да сме по - смирени, да се въздържаме от лоши мисли и думи, да не съдим хората и да обичаме близките си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха коледния базар в Сибиу
Откриха коледния базар в Сибиу
Аржентинска подводница е в неизвестност от три дни
Аржентинска подводница е в неизвестност от три дни