ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Защо рибата кълве все по-рядко в рибарниците?

bnt avatar logo от Репортер: Владимир Христовски; Оператор: Венцислав Ценков
A+ A-
17942
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Нарастват измамите в рибарниците - за това сигнализират зрители на БНТ 2. Концесионери и собственици прибягват дори до употреба на ток, за да парализират рибата. Така с минимална инвестиция, печелят на гърба на рибарите. Риболовът е удоволствие, но и...

Защо рибата кълве все по-рядко в рибарниците?

Нарастват измамите в рибарниците - за това сигнализират зрители на БНТ 2. Концесионери и собственици прибягват дори до употреба на ток, за да парализират рибата. Така с минимална инвестиция, печелят на гърба на рибарите.

Риболовът е удоволствие, но и професия, разказва бившият състезател Тони Асенов, който почти всяка събота и неделя пътува от София до с. Доганово. Идва точно тук, защото е изгодно и винаги се прибира с богат улов. Асенов разкрива, че в последно време местата, където няма измами са все по-малко: "В други водоеми, няма да споменавам имената им, отиваме, плащаме две въдици по 10 лв., 20 лв. и не може да хванем и две риби. А пред нас се пуска пъстървата."

Мъжът с 46 годишен стаж в улова на риба разказва кои са най-често срещаните трикове, с които частниците си служат, за да правят по-малки инвестиции, а да печелят повече.

"Има механизми, които се слагат в язовирите, тъй наречените магнити. Които при дистанционно управление чрез джи ес ема се задейства и рибата се парализира, събира се на място и не кълве", обяснява Тони Асенов.

Друг трик е рибата да се храни вечер, за да не кълве на другия ден. Венцислав Цветанов, който стопанисва рибарник в елинпелинското село Доганово е убеден, че няма по-лоша реклама от измамения рибар: "Моята практика е по-често пускане на риба. Хората да са доволни, за да може пак да идват и да печелим нови клиенти."

Рибарникът на Венцислав включва 6 различни басейна, които са изградени в старото корито на река Лесновска. Водата, в която плуват рибите, идва от язовир "Огняново". Това допринася и за по-добрия вкус на рибата.

"Понеже вече водата е много студена, пускам основно пъстърва. Всяка седмица по 100 кг. Тук хората имат право да си я взимат. Условията са такива - плащат вход 5 лв. Всичката плевелна риба - каракуда, уклей, червеноперка, костур, клен е като бонус, те си го взимат, а пък останалата риба - сомът, пъстърва, шаран, бяла риба, това всичко е върху 5 лв./кг.", разказва Венцислав Цветанов, собственик на рибарник в с. Доганово.

Много от хората предпочитат да практикуват спортен риболов и връщат рибата обратно във водата. Други идват просто, за да избягат от стреса в големия град.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?