НОВИНИ

Застрашен ли е българският бизнес във Великобритания?

Макар и въпросите кога и дали Великобритания ще напусне ЕС, да продължават да нямат отговор, напрежението в страната се покачва с всеки изминал ден. На фона на зачестилите ксенофобски прояви спрямо чужденци на Острова и предстоящите рокади в британската политика, българин с бизнес в страната се страхува, че може да се наложи да прекрати дейността си там и призовава българското правителство трябва да предприеме необходимите мерки за да гарантира, че както българите на Острова, така и британците у нас, няма да се окажат принудени да напуснат или пък без право да работят.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:11, 01.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Илко Цанев, собственик на фирма във Великобритания: Има сериозно разделение в страната, поляризиране на общественото мнение. Повечето бизнеси, както нашия, ще се опитат да оценят обстановката и да се подготвят за евентуални негативни резултати в последствие.

Преди малко повече от 6 години, Илко Цанев избира Великобритания за място, където да развива бизнес. Около 90% от служителите му са от Източна Европа - предимно българи и румънци. Страхува се, че ако източноевропейците имат по-труден достъп до трудовия пазар на Острова, няма да има желаещи сред местните, които да работят при него. Причината - работниците от България и Румъния масово са със статут на самонаети, а британците не са склонни да работят по този начин.

Илко Цанев, собственик на фирма във Великобритания: Ще трябва да намалим развитието, докато не сме сигурни какво ще се случи. И да започнем процес, в който да търсим евентуално подмяна, ако получим забрана за работа или някакви ограничения за българи и румънци. Това обаче ще доведе незабавно до повишаване на таксите, на цените, които трябва да обявим на нашите клиенти, което съм убеден, че важи за много бизнеси в страната. Притеснявам се, че ще въведат всякакви административни пречки, много преди да излязат от ЕС.

Повече от 4 млн. британци пожелаха втори референдум за членството, но Илко не вярва, че ще има такъв, нито, че има вероятност Лондон да се откаже от излизането.

Илко Цанев, собственик на фирма във Великобритания: Уважаваме решението на британския народ, но се чувстваме се малко нежелани и на мен ми е голяма трудност да обясня на децата си какво точно се случва в момента. Да не говорим, че в момента водещата личност за нов премиер е Тереза Мей, която принципно има твърда позиция спрямо имиграцията и не очаквам нищо хубаво да се случи с имигрантите от България и Румъния тук.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летни концерти започват в лондонския Хайд парк
Летни концерти започват в лондонския Хайд парк
Светофар бави движението по наскоро ремонтиран участък от Oколовръстния път
Светофар бави движението по наскоро ремонтиран участък от Oколовръстния път