НОВИНИ

Словакия пое председателството на ЕС

Излизането на Великобритания от Европейския съюз и мигрантската криза са основните проблеми, с които ще се занимава словашкото председателство на Европейския съвет. Словакия днес поема ротационното председателство и през следващите шест месеца ще се стреми да представи нова визия за Европейския съюз.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:26, 01.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Словакия е имала свои планове за темите, които ще бъдат приоритет през следващите шест месеца. Премиерът Роберт Фицо призна, че британският референдум ги е объркал и се е наложило програмата за председателството да бъде приета едва в последния момент. Но посланието към Острова остава силно:

Роберт Фицо, министър-председател на Словакия: Имаме много ясно съгласие - не може да има преговори, дори неформални преговори с Обединеното кралство, преди то да обяви, че напуска.

Словакия ще бъде домакин на среща на върха на 27-те страни от Европейския съюз на 16 септември, на която ще се реши какъв план ще се изпълнява за напускането на Великобритания.

Словакия председателства съвета в момент, когато мигрантската криза продължава да бъде проблем. Братислава трябва да направи всичко възможно, за да постигне съгласие сред страните-членки как да бъде решена кризата. Досега обаче Словакия се противопоставяше на предложенията за квоти и за разселване на мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъчварова: Всяка община може да си направи полиция
Бъчварова: Всяка община може да си направи полиция
Шестият А TO JAZZ FESTIVAL започна в София
Шестият "А TO JAZZ FESTIVAL" започна в София