НОВИНИ

Жени протестираха във венецуелската столица срещу социалистическото правителство

Протестно шествие на жени, противнички на социалистическото правителство във Венецуела, се състоя днес в Каракас. Протестиращите се отправиха от площад Брион де Чакаито към сградата на министерството на вътрешните работи и правосъдието. Организаторка на протеста е Лилиан Тинтори, съпругата на опозиционния лидер Леополд Лопес, който излежава присъда в един от затворите в столицата. Демонстрантките поискаха от властите да свикат общи избори, да освободят политическите затворници и да установят хуманитарен канал за доставка на храни и медикаменти.

bnt avatar logo
от БТА
22:08, 06.05.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
жени протестираха венецуелската столица социалистическото правителство

По призива на организаторите повечето от участничките в протеста се явиха в бели дрехи и с бели рози в ръка.

От началото на април Венецуела преживява остра политическа криза, предизвикана от действията на президента Мадуро, който иска да пренапише конституцията, за да утвърди властта си, както и от забраната на един от лидерите на опозицията Енрике Каприлес да заема изборни длъжности в срок от 15 години. Наред с това населението страда от тежка икономическа криза - недостиг на храни и лекарства и галопираща инфлация, която по прогнози на МВФ до края на годината ще достигне 720 процента.

На този фон в страната всекидневно се провеждат протести, прерастващи в сблъсъци със силите за сигурност. Общо 35 души са загинали през последния месец по данни на прокуратурата.

Министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес осъди днес протестното движение и заяви, че участниците в него се опитват да водят нещо като неконвенционална война. Вчера в Туитър бе качено видео от студентски протести, при които в западния щат Сулия беше бутната и разрушена статуя на покойния президент левичар Уго Чавес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-възрастният алпинист в света почина при опит да покори Еверест на 85 години
Най-възрастният алпинист в света почина при опит да покори Еверест на 85 години
В Гърция е изчезнала двойка турски дипломати, заподозрени в членство във ФЕТО
В Гърция е изчезнала двойка турски дипломати, заподозрени в членство във ФЕТО