Жените в Саудитска Арабия гласуват и участват за първи път в избори

Жените в Саудитска Арабия гласуват за първи път. В безпрецедентните местни избори те могат и да се кандидатират за членове на общински съвети.Това право им беше предоставено от покойния крал Абдула през 2011-та година.Резултатите ще бъдат ясни утре, но наблюдателите смятат, че дамите нямат големи шансове успех.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:40, 12.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Жените в Саудитска Арабия днес преживявят изключителен ден.В свръхконсервативното кралство те са обект на редица ограничения - не могат да шофират, да имат банкова сметка , а за да работят или пътуват им трябва разрешението на мъж.

Строгото полово разделение тук повелява не само отделни места за събирания , но сега и забрана за кандидатките да се срещат очи в очи с избиратели . Така че ,мъжете гласоподаватели предлаганата програма през стена. Една от кандидатките е лекар в Рияд.

Амал Бадер Ал Деен - педиатър: "Когато кралят ни разреши да се кандидатираме започнах да мисля за програма, събуждах се през нощта. А да видя плаката си е наистина вълнуващо".

Над 130 000 дами са се регистрирали да гласуват. Мъжете са един милион и 350 000. От 6917 кандидати за общински съвети едва 979 са жени.

Нажд Мохамад - гласоподавателка в Рияд: "Толкова съм горда, надявам се всяка жена да бъде избрана днес".

Не всички са доволни от промяната.

Абдула Ал Майтеб - гласоподавател в Рияд: "Знаем, че жените са половината от обществото, но тяхната роля не е тук, тяхната роля е у дома, в домакинството и отглеждането на поколение. Ако им разрешим, се занимават с подобна работа, кой ще отглежда синовете ми?!".

Саудитска Арабия стана последната страна в света , която даде право на жените да гласуват. Изключение прави Ватиканът, където мъжете кардинали избират папата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Парите за празниците
Парите за празниците
Временно похитиха един от синовете на Кадафи
Временно похитиха един от синовете на Кадафи