НОВИНИ

Жителите на Бели Искър искат спешен ремонт на язовира

Четири селища в община Самоков готвят протест заради отлагането на ремонта на стената на язовир „Бели Искър“. Гражданите на Бели Искър, Говедарци, Боровец и Самоков очакват Столичната община да одобри проекта за ремонт на въздушната стена на язовира, а до 30 юли да бъде избран изпълнител на обекта, който незабавно да започне строителните дейности.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:33, 16.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България заявиха, че ще блокират пътищата и подходите към Боровец и Рила, ако не започне спешен ремонт на язовирната стена.

Инж. Ганчо Хитров - Национален комитет за подобряване на водоснабдяването на България: "Язовирът е полупразен, защото, ако се напълни, по оценка на експерти и според една експертиза от 1200 страници, съществува опасността стената да се събори."

Концесионерът на съоръжението „Софийска вода“ отказа да коментира изявлението на Комитета. От дружеството считат, че съоръжението е безопасно и редовно се правят измервания с датчици и водолазни огледи на стената. Те се позоваха и на експертната оценка от заседание от 8 април на Междуведомствената работна група, сформирана във връзка с ремонта на язовирна стена „Бели Искър”. В нея е посочено, че „съоръжението е в задоволително състояние“, не застрашава живота и безопасността на населението от село Бели Искър и община Самоков и „няма причина за тревога, ако се експлоатира при определените условия".

На следващото си заседание от 10 май, Междуведомствената работна група, възлага на Областния управител на Софийска област да състави Акт за прехвърляне на язовира от обищнска в публична държавна собственост. По такъв начин Министерството на регионалното развитие, Столична община, Столичния общински съвет и „Софийска вода” АД следва да актуализират договора на концесионера „Софийска вода“ и да си преразпределят отговорностите по поддръжката и експлоатацията на язовира. Предстои да стане ясен новият собственик на съоржението, който трябва да го поддържа и ремонтира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летище Божурище си връща статута на паметник на културата
Летище "Божурище" си връща статута на паметник на културата
Бойко Борисов призова да не се спират средствата от Кохезионния фонд на ЕС
Бойко Борисов призова да не се спират средствата от Кохезионния фонд на ЕС