Готови са изследванията на натровеното тричленно семейство. От "Пирогов" заявиха, че в пробите е открито наличие на атропини, но не могат да бъдат категорични дали става въпрос за отравяне с гъби или с друга храна. Състоянието на тримата пострадали се подобрява, но засега остават за наблюдение заради възможни усложнения.
Вчера следобед в Агенцията по храните се получава сигнал за натровено семейство, което е консумирало гъби, закупени от голяма търговска верига. В рамките на час те издават забрана на търговеца да продава култивирани печурки. Самият инцидент става в понеделник. От същата партида гъби междувременно са продадени повече от 14 тона. Други оплаквания за натравяне с гъби не са получени.
д-р Тодорка Янковска - зам.-изпълнителен директор на БАБХ: Тепърва започваме да анализираме всички документи, които съпровождат гъбите - по отношение на тяхния произход, качество годност, за да установиме какво се случва.
От търговската верига заявиха, че до изясняване на случая са спрели продажбата на всички видове гъби. Отказаха обаче коментар дали са предлагали диворастящи гъби и възможно ли е да се е получило смесване.
От Агенцията по храните са взели проби от гъбите в магазина, които са внос от Полша и те ще бъдат изследвани в лаборатория в Германия.
Междувременно Съюзът на гъбопроизводителите излезе със становище, че 95 на сто от печурките на пазара идват от Полша. Според тях полските производители третират гъбите с различни препарати, за да удължат срока им на годност. Максималният срок на съхранение на българската печурка е между 5 и 7 дни.
Светослав Стоянов - изп. директор на гъбозавод - Красен: Полската, доколкото зная, може да трае и месец.
От "Пирогов" заявиха, че не могат да са категорични за причината за натравянето. Това може да се определи единствено след изследване на остатъка от консумираната храна и гъбите, закупени от семейството. Нито Агенцията по храните, нито Регионалната здравна инспекция имат задължение да го направят.