НОВИНИ

Грижа за децата извън институциите

Има ли законови механизми, които да защитават правата на децата в риск у нас? Как да запазим връзката между детето и неговото семейство и кога връщането в биологичното семейство крие опастност. Отговор на тези въпроси търсиха днес във Варна наши и чуждестранни експерти. Лектори от Великобритания представиха най-добрите практики за грижа на подрастващите в проблемни семейства.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
18:45, 16.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Според Ник Крайтън, дългодишен съдия по семейно право, проучване във Велокобритания сочи, че 50% от малолетните престъпници са отгледани в проблемни семейства.

Ник Крайтън - съдия по семейно право във Великобритания: "Родителите трябва да отглеждат децата си с любов и внимание, да търсят зрителния контакт. Ако това се неглижира, то тогава търсим възможности или да подобрим съществуващата семейна среда или да създадем нова.

До края на 2015-а година в България са закрити 24 домове за изоставени деца. 18 са институциите, в които продължават да се отглеждат новородени, лишени от родителска грижа.

Ник Крайтън - съдия по семейно право във Великобритания: "При вас все още съществуват специални институции за отглеждане на деца, а това в никакъв случай не са добри места за живеене.”

Във Велокобритания настаняването в институция не е практика от десетилетия. У нас въпреки националната сткратегия за изваждане на децата от домовете все още няма ясна визия къде и как ще бъдат отглеждани децата с тежки психичеси и физически увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск: Излизането на Великобритания от ЕС сега няма никакъв смисъл
Доналд Туск: Излизането на Великобритания от ЕС сега няма никакъв смисъл
Лукойл не изключва продажба на активите си в Европа
"Лукойл" не изключва продажба на активите си в Европа