НОВИНИ

Юнкер и Путин се срещнаха в Санкт Петербург

Русия и ЕС трябва да възобновят отношенията си стана ясно от първия ден от провеждащия се в Санкт Петербург влиятелен международен икономически форум.

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 16.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

На него говори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, френски водещи политици а утре заедно с президента Путин в Санкт Петербург италианският премиер Матео Ренци ще обсъждат новите икономически реалности, както в Русия определят периода след налагането на икономическите санкции заради анексията на Крим и подкрепата за руските сепаратисти в източна Украйна през 2014 год.

От Санкт Петербург предава специалния пратеник на БНР Николай Кръстев.

Бизнес, енергетика и геополитика са трите основни теми на юбилейният 20 Санктпетербургски икономически форум, който се провежда в северната столица на Русия. Въпреки критиките към председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да не посещава Санкт Петербург, той все пак пристигна, за да обясни, че вратата, трябва да продължи да бъде отворена въпреки режима на санкциите, който съществува в отношенията между Брюксел и Москва:

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: От десетилетия този форум е среща на бизнеса и политиката.Тази година не е по-различно. Първо искам да кажа няколко думи за това защо днес съм тук. Има хора, на които им харесва идеята да съм тук и такива, на които не им харесва. Страните от Европейския съюз ще проведем няколко важни срещи, ще прекараме много часове в разговор за отношенията ни с Русия. На мнение съм, че ние трябва също да говорим СЪС Русия. За някои това може да е радикална идея, за мен е проява на разум.

Владимир Путин, президент на Русия: Има въпроси, които действително са на дневен ред в двустранен план - Русия - Европейски съюз ,Русия- Европейска комисия. Много се радвам да се срещна с Вас в рамките на петербургския икономически форум и да говорим по всички тези теми.

Бившия президент на Франция Никола Саркози, който също е в Санкт Петербург, се изказа за необходимостта от свалянето на санкциите срещу Русия, добавяйки че сега ЕС не може да си позволи да страда и че не трябва да се стига до нова студена война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трескава подготовка за фестивала Франкофоли в Благоевград
Трескава подготовка за фестивала "Франкофоли" в Благоевград
Фестивал на изкуствата Водна кула
Фестивал на изкуствата "Водна кула"