НОВИНИ

10 любопитни статистически факта за Англия след Дания

живо евро 2020 англия дания
bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 09.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Англия се класира за финала на Евро 2020, с което си осигури мач с Италия на „Уембли“ на 11 юли, неделя. Много дискусии породи двубоят с Дания (2:1), който беше решен след дискусионна дузпа в продълженията. Статистиката обаче понякога говори много повече, затова ви предлагаме 10 факта, които не могат да бъдат оспорени.

Това беше първата голяма победа на Англия в елиминационна фаза на голям турнир от 1990 година насам, когато на четвъртфинала на Мондиала „трите лъва“ победиха Камерун с 3:2.

Това беше едва третата победа в плейофна фаза за Англия на голям футболен турнир, включително и финала на Мондиала през 1966 г.

Англия е едва четвъртият отбор през този век, който успя да обърне мач на голям футболен форум на полуфинал след Франция (срещу Португалия на Евро 2020), Германия (срещу Турция на Евро 2008) и Хърватия (срещу Англия на Световното първенство през 2018 година).

Отборът на Англия е стигал до мачове с продължения цели 16 пъти, като това беше четвъртият, в който отбелязват гол в този етап от двубоя.

Автоголът на Симон Кяер е едва третият в полза на Англия на голям футболен турнир.

Хари Кейн пропусна дузпа за Англия за първи път от септември 2019 г. (срещу Косово).

Хари Кейн стана едва вторият футболист на „трите лъва“, който пропуска наказателен удар на голям турнир в редовното време или продължения. Дузпа на Дейвид Бекъм беше спасена срещу Франция на Евро 2004.

Джак Грийлиш се превърна в третия играч на Англия, заменен като резерва (36 минути) на голям футболен турнир след Джейми Реднап срещу Шотландия на Евро 1996 (37 минути) и Аарън Ленън срещу Португалия на Световното първенство през 2006 (67 минути).

Тимът на „трите лъва“ за първи път се класира за финала на Европейски шампионат. Това е и първи финал на голям турнир от 55 години насам, откакто тимът спечели Световното първенство през 1966 г. на родна земя.

Отборът на Англия никога не е губил финал на Европейско първенство.

Финалът на Евро 2020 между Англия и Италия ще се проведе в неделя, 11 юли, от 22.00 часа. Срещата ще можете да гледате по БНТ1, БНТ 3 и в спортната секция на bntnews.bg.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на кв. "Стара Тева" в Перник недоволстват срещу липсата на инфраструктура
Жители на кв. "Стара Тева" в Перник недоволстват срещу липсата на инфраструктура
"Пфайзер" и "Байонтех" ще поискат разрешение за прилагане на трета доза от COVID ваксината
"Пфайзер" и "Байонтех" ще поискат разрешение за прилагане на трета доза от COVID ваксината