НОВИНИ

115-ото най-старо дерби между Англия и Шотландия остана без победител

живо евро 2020 англия шотландия
bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 18.06.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

115-ото издание на най-старо дерби в света завърши при нулево равенство между Англия и Шотландия. Двата тима не успяха да се победят в срещата от Група D на Евро 2020.

Двубоят се проведе под типичния за Лондон дъжд, който не спря да вали на митичния „Уембли“. Първият мач между тези съперници се провежда на 30 ноември 1872 година в Глазгоу и завършва също при нулево равенство.

След поделените точки в британската битка начело в потока остава Чехия с 4 точки, колкото има и вторият – Англия. Хърватия и Шотландия са с по една. В последния кръг от групата Хърватия ще се изправи срещу Шотландия, а Чехия излиза в битка за първото място срещу Англия.

Шотландците изравниха играта в средата на първото полувреме и успяха тотално да неутрализират атакуващата мощ на „трите лъва“. Хари Кейн, който започна като титуляр, не успя да покаже пълните възможности, като според статистиката имаше само 10 докосвания на топката преди почивката.

Стартовите 11 на Гарет Саутгейт бяха със средна възраст 25 години и 31 дни, което е най-младият тим на „трите лъва“, защитаващ честта на страната а голям футболен форум.

Още в 4-ата минута на мача, гостите създадоха много добра атака отдясно, но ударът на Че Адамс не затрудни вратаря на Англия Джордан Пикфорд.

Отборът на Гарет Саутгейт можеше да поведе в 11-ата минута. Джон Стоунс засече с глава след центриране от корнер, но топката срещна гредата.

Гостите имаха отлична възможност за откриване на резултата в 30-ата минута. Мощният и много точен удар на Стивън О'Донъл обаче беше отразен с вещина от вратаря на "трите лъва" Джордан Пикфорд.

След почивката англичаните демонстрираха нападателната си мощ. В 48-ата минута Мейсън Маунт отправи диагонален удар, но Дейвид Маршал беше на мястото си и изби топката. Малко след това и Рийс Джеймс изпробва рефлексите на шотландския страж, но този път вратарят нямаше нужда да се намесва, топката мина над вратата му.

В 64-ата минута, след сериозно разбъркване в наказателното поле на Англия, Рийс Джеймс изчисти топката от голлинията след опасен изстрел на Линдън Дайкс.

Шотландия продължи да се бори, Че Адамс отправи удар, но неточен.

Много сериозно меле се оформи пред вратата на Шотландия в 90-ата минута, но в крайна сметка играчите на "трите лъва" така и не успяха да се възползват от създалата се суматоха в защитата на съперника.

По този начин нулевото равенство остави развръзката в потока да се осъществи в последния кръг от груповата фаза.

Стартови състави:

Англия: Джордан Пикфорд, Люк Шоу, Деклан Райс, Джон Стоунс, Хари Кейн, Рахийм Стърлинг, Калвин Филипс, Тайрън Мингс, Мейсън Маунт, Фил Фоудън, Рийс Джеймс

Селекционер: Гарет Саутгейт

Шотландия: Дейвид Маршал, Стивън О‘Донъл, Анди Робъртсън, Скот Мактоминей, Грант Ханли, Киърън Тиърни, Джон Макгин, Калъм Макгрегър, Линдън Дайкс, Че Адамс, Били Гилмор

Селекционер: Стив Кларк

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксинират в три столични мола през уикенда
Ваксинират в три столични мола през уикенда
Преди политическата есен в Германия - кой път ще избере страната
Преди политическата есен в Германия - кой път ще избере страната