НОВИНИ

140 пациенти са преминали през приемните кабинети за COVID-19 в Пловдив

140 пациенти преминали приемните кабинети covid пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
14:22, 04.04.2020
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Близо 140 пациенти са преминали през новите приемни кабинети в УМБАЛ „Каспела“ , Транспортна болница и МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Пловдив, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Кабинетите, разположени в трите болници, заработиха по предложение на областния управител с решение на Медицинския щаб.

За мен това решение е изключително важно, за да не създадем хаос в здравеопазването. Целта на приемните кабинети е да се ограничи натиска пред инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“, където се събират десетки лица, със симптоми и температура, чакащи да бъдат прегледани заради съмнения за COVID-19, както и да се облекчи работата на лекарите-инфекционисти, заяви Дани Каназирева.

По данни на управителя на УМБАЛ „Каспела“ проф. Илиян Дойков, за 7 дни през приемния кабинет в болницата са преминали 105 пациенти. Броят на хоспитализираните е 19. С коронавирус са трима, като за тях вече беше съобщено през седмицата. Изписани са 9.

От отварянето на приемния кабинет в МБАЛ „Свети Пантелеймон“, от пациентите няма хоспитализирани. Всички проби на лекарите, на медицински персонал и на пациентите, които са били контактни на пациента с коронавирус, първоначално настанен там, а след това преместен в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ са отрицателни, заяви управителят на бившата Втора градска болница д-р Константин Сапунджиев.

18 лица с притеснения и симптоми, свързани с коронавирус, са посетили и новооткрития приемен кабинет в Транспортна болница, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Пламен Павлов. Само един от тях е насочен към инфекциозната клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, а останалите – за домашно лечение.

Областният управител Дани Каназирева припомни, че медиците в разкритите вече приемни кабинети преценяват на място дали болният ще бъде приет в болница или ще му бъде назначено домашно лечение.
Ако лекарите в приемните кабинети вземат решение пациентът да се хоспитализира, то той се настанява, според състоянието, или в разкрития отделен блок за лечение на COVID-19 в УМБАЛ „Каспела“, или в Транспортна болница, която беше преструктурирана за лечение на пациенти в средно-тежко състояние.

Поставените под карантина лица се наблюдават за състоянието си и контактуват с личния си лекар. Контактните на пациентите с COVID-19 също следват същия алгоритъм, а останалите с други заболявания, които се нуждаят от неотложна спешна помощ, се обръщат директно към тел. 112.

В разкритите приемни кабинети са взети всички противоепидемични мерки, след всеки пациент се извърша щателна дезинфекция, а медицинският персонал е обезпечен с нужните защитни средства и предпазни облекла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама пациенти с коронавирус починаха в УМБАЛ "Света Анна"
Двама пациенти с коронавирус починаха в УМБАЛ "Света Анна"
Пандемията COVID-19 в цифри: Колко са очакваните загуби
Пандемията COVID-19 в цифри: Колко са очакваните загуби