НОВИНИ

21 души загинаха при ракетен обстрел в украинския град Виница

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 14.07.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

21 души загинаха при руски ракетен удар срещу украинския град Виница. Сред жертвите има три деца, съобщават украинските власти. Поразени са офис сграда и жилищни блокове и други цивилни обекти. Избухнал е пожар. Според украинската армия ударът е нанесен с ракети Калибър, изстреляни от акваторията на Черно море. Виница е в Централна Украйна, далеч от фронтовата линия.

Това е руски терористичен акт, каза президентът Володимир Зеленски. Той говори пред международна конференция в централата на Международния наказателен съд в Хага, посветена на военните престъпления в Украйна. Представители на 40 държави подписаха политическа декларация с ангажимент да работят заедно в разследванията, които вече са около 23 000. Данни за предполагаеми военни престъпления в Украйна вече разследват Украйна, Международният наказателен съд, ООН и редица държави. Екип на разследващия сайт Белингкат, ръководен от българина Христо Грозев, събира улики, годни да послужат в съда.

В Хага изтъкнаха, че е нужна стратегия за събиране на достоверни улики. Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан призова международната общност да се ангажира със съдебно преследване на военните престъпления в Украйна, за да не остане ролята на закона на заден план. Нидерландският външен министър Вопке Хукстра изложи идеята да се създаде международен трибенал за военните престъпления в Украйна.

"Ройтерс" припомня, че след началото на войната има данни за случаи, в които украински военни малтретират руски военнопленници, но огромното мнозинство от обвиненията, подплатени с доказателства, са за жестокости, извършени от руските нашественици.

Конференцията е организирана от Европейската комисия, външното министерство на Нидерландия и канцеларията на главния прокурор на Международния наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи изкушава Дибала със заплата от 6 милиона евро на година
Наполи изкушава Дибала със заплата от 6 милиона евро на година
Започна кампанията, която ще отличи доброволци, помогнали на украински бежанци
Започна кампанията, която ще отличи доброволци, помогнали на украински бежанци