НОВИНИ

31 са заразените с коронавирус медици във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 24.04.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

57 досега са случаите на коронавирус във Видин. Само за денонощие те са 17. Повечето от заразените са медици, които работят в болницата във Видин. Очакват се резултатите от още проби на персонала на лечебното заведение, който беше тестван. Няма други заразени в Дома за възрастни хора в Гара Орешец, който е под карантина заради случаи на коронавирус.

Сред новооткритите с коронавирус във Видин няма такива, които да са в болница. Заразени са две медицински сестри и две санитарки, с което случаите сред персонала на болницата в града са вече 31. Повечето от останалите други новооткрити случаи са лица, с които те са контактували. Заразени са и две деца от семейства на медици, но те нямат симптоми. Само десет от всички, за които е установена заразата, са в болница. Всички останали са под домашна карантина.

Повечето от заразените във Видин са медици и техни близки.

Д-р Венцислав Владински - директор на РЗИ-Видин: Проблемът е, че колегите в началото подцениха този проблем, но вече всичко е оправено. Знаят за какво става на въпрос. Личните предпазни средства се употребяват на сто процента.

За коронавирус се изследва целият медицински персонал на болницата в града, след като беше установено, че девет от работещите в неврологията са носители. Приемът на пациенти там спря, тъй като няма кой да ги обслужва. Случаи на COVID-19 има и в други отделения, а днес са изпратени последните проби за анализ.

Д-р Ивета Найденова - прокурист: В края на седмицата се надявам всички резултати да са готови и да направим, така да добием реална представа за обстановката в болницата.

Във Видин се надяват да не се стигне до затваряне и на други отделения заради недостиг на кадри.

Д-р Венцислав Владински - директор на РЗИ-Видин: Правим всичко възможно да не бъдат затворени отделения.

За да не се пресича потокът на пациенти с други заболявания и тези с коронавирус, Министерството на здравеопазването изпраща мобилен рентгенов апарат за болницата във Видин.

Д-р Ивета Найденова - прокурист: С който на място да се правят снимките на пациентите с доказана COVID-19 инфекция.

Десет са пациентите в отделението за коронавирус и реанимацията за по-тежките случаи. В болницата са и четиримата възрастни от Дома в село Гара Оршец, които са заразени. В тежко състояние е единият. Няма други случаи сред домуващите, както и сред персонала, доказаха резултатите от направени проби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски гинеколог с условна присъда за смъртта на новородено
Варненски гинеколог с условна присъда за смъртта на новородено
АМ "Европа" се очаква да бъде готова преди края на 2020 година
АМ "Европа" се очаква да бъде готова преди края на 2020 година