НОВИНИ

42 пожара бушуват на територията на страната, 620 огнеборци се борят със стихията

42 пожара бушуват на територията на страната, 620 огнеборци се борят със стихията
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 17.07.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

620 огнеборци с 220 пожарни автомобила участват към момента в локализирането и ликвидирането на 42 пожара на територията на страната. До 6 часа сутринта служителите на ГДПБЗН са реагирали на 350 сигнала за произшествия, ликвидирани са 269 пожара.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в Народното събрание във връзка с обстановката в страната относно пожарите.

Продължават усилията на пожарникарите за справяне с огъня в землището на с. Отец Паисиево, общ. Калояново, обл. Пловдив. Пожарът тръгна от сухи треви и храсти, и навлезе в широколистна гора в района. Засегнати бяха и вилни зони в района, няма данни за пострадали хора. На терен продължава битката с огъня, в която участват пожарникари, военни, доброволци, специализирана техника, служители на Държавното горско стопанство, и хеликоптери.

Огнеборците продължават и гасителните действия в района на с. Каравелово, общ. Карлово, обл. Пловдив. Пожарът е в сухи треви и храсти, но в последствие обхвана и широколистна гора по поречието на река Стряма. Действията на пожарникарите са насочени и към пожара в иглолистна гора в района на Стрелча, обл. Пазарджик - на площ около 300 дка.

Локализирани са пожарите в иглолистна гора по билото между село Ваксево община Невестино и село Фролош, община Кочериново; горският пожар в иглолистна гора на площ около 100 дка в труднодостъпен терен, в северозападна посока от града към Старозагорски минерални бани, както и пожарът в стърнища, сухи треви и храсти в село Ореш, община Свищов .

Частично е локализиран и пожарът в борова гора в землището на с. Студена, общ. Свиленград. Площта му е над 100 000 дка, вследствие на силен вятър огънят снощи е навлязъл в село Константиново, започнала е евакуация на първите къщи.

Пожарът в планината Белица от българска страна е локализиран, продължават гасителните действията от страна на Р Северна Македония.

Служителите на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 1733 сигнала за произшествия в периода от 8 до 14 юли, ликвидирани са 1409 пожара, от които 1142 с преки материални щети. Извършени са 274 спасителни дейности и помощни операции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кайри Ървинг претърпя операция на лявата си ръка
Кайри Ървинг претърпя операция на лявата си ръка