НОВИНИ

Александра Лукоянова завърши 11-а на световното първенство по ветроходство в олимпийския клас ILCA 6 за девойки в Танжер

александра лукоянова завърши световното първенство ветроходство олимпийския клас ilca девойки танжер
Снимка: община Бургас
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 23.10.2023
Чете се за: 01:47 мин.
Други спортове
Слушай новината

Отново отлично класиране на най-добрата българска ветроходка в момента състезателката на Яхтклуб „Черноморец Бургас“ Александра Лукоянова. В Танжер, Мароко, завърши световното първенство в олимпийския клас ILCA 6 за девойки до 21 години. Световният шампионат се проведе при много трудни метеорологични условия - силен вятър, силно течение, редуващи се със слаб вятър и остри заходи на вятъра.

Състезателката на бургаския клуб започна много силно състезанието и до предпоследния ден удържаше 6-та позиция, с възможност да атакува и призовата тройка. За съжаление в предпоследния ден Лукоянова допусна две много слаби гонки, които я изкараха от призовата десетка на света. За българското ветроходство нейното 11-то място е изключителен успех и дава надежди за успешно класиране на започващото на 3 януари следващата година световно първенство за жени в Аржентина. Това е и възможност за спечелването на лелеяната олимпийска виза за игрите в Париж 2024.

През миналия месец Александра Лукоянова спечели 2-ро и 3-то място в състезанията за Европейската купа, съответно в Сърбия и Унгария. Другата българска състезателка от Несебър Дияна Маркова зае 47-о място в класирането.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение разлюля Пловдивско
Земетресение разлюля Пловдивско
Тежка катастрофа затвори Е-79 край Симитли (СНИМКИ)
Тежка катастрофа затвори Е-79 край Симитли (СНИМКИ)