НОВИНИ

Австралия анулира визата на Джокович за втори път

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:00, 14.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Австралия отново анулира визата на Новак Джокович. Въпреки че е част от жребия за откритото първенство на страната, което започва в понеделник, той може да не успее да участва в него, защото е заплашен от депортиране.

Австралийската виза на Новак Джокович е анулирана за втори път. От това свое право се възползва министърът по имиграционните въпроси Алекс Хоук.

Днес упражних правомощията си съгласно раздел 133C от Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович, заради здравни и законови съображения, с мотива, че решението е в интерес на обществото, каза Хоук.

Решението беше подкрепено и от премиера на Австралия Скот Морисън. В защита на министъра, той написа, че то "защитава резултата от саможертвата на австралийците, направена по време на панденията."

Резолюцията на Хоук означава, че Новак Джокович може да получи тригодишна забрана за получаване на австралийска виза, мярка, която може да бъде отменена.

Джокович призна за невярна информация и нарушаване на протокола за COVID-19

Адвокатите на тенисист номер едно в света обявиха, че ще обжалват незабавно. Това означава, че Джокович, който е заложен в схемата на откритото първенство на Австралия, което започва в понеделник, все още има шанс да играе.

Сръбският тенисист пристигна в Австралия на 5 януари, след като получи медицинско разрешение за участие на Australian Open, въпреки че няма ваксина срещу коронавирус. При пристигането визата му беше анулирана, а той - задържан в хотел за имигранти.

След обжалване, съдът уважи аргументите му и разреши оставане в страната, до тази сутрин, когато визата отново беше анулирана.

Стана ясно още, че той е боледувал от COVID-19 през декември, но не е спазвал карантина.

Темата предизвиква огромен интерес в глобален мащаб. Новината е номер едно в Австралия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът по имиграционните въпроси на Австралия анулира визата на Джокович
Министърът по имиграционните въпроси на Австралия анулира визата на Джокович
40 години в ефир: "Светът на жестовете" с телевизионен юбилей
40 години в ефир: "Светът на жестовете" с телевизионен юбилей