НОВИНИ

Джокович призна за невярна информация и нарушаване на протокола за COVID-19

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 12.01.2022
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният номер 1 Новак Джокович публикува изявление, в което твърди, че е присъствал на събития, след като е дал положителна проба за коронавирус, както и невярна информация, която е предоставил на влизане в Австралия.

Срещу него започна разследване за документите, които е предоставил на летището в Мелбърн, в които е посочено, че той не е пътувал през последните 14 дни. В действителност тенисистът е бил в Испания.

„Искам да обсъдя продължаващата дезинформация относно моите дейности и участия в събития през декември, преди да дам положителна проба за коронавирус. Тази дезинформация трябва да бъде коригирана – особено в интерес на намаляване на голямата загриженост относно престоя ми в Австралия. Освен това, трябва да се изяснят въпроси, които причиняват болка и безпокойство на семейството ми”, започна Новак Джокович публикацията си в социалните мрежи.

Разследват Джокович в Австралия

„Искам да заявя, че направих всичко възможно да гарантирам безопасността и да се придържам към всички изисквания за тестване. На 14 декември присъствах на баскетболен мач, след което имаше съобщения, че няколко души са дали положителна проба за коронавирус. Въпреки факта, че нямах симптоми, на 16 декември минах бърз тест и той беше отрицателен. Като предпазна мярка си направих и PCR тест в същия ден”, уточни сърбинът.

Затвор до 3 години заплашва Новак Джокович след признанията му

„На следващия ден присъствах на събитие в Белград, по време на което връчих награди на деца и преди което също си направих бърз тест. Той също беше отрицателен”, продължи изявлението си Ноле.

„Нямах симптоми, чувствах се добре. Получих информацията за положителен PCR тест едва след събитието. На следващия ден, 18 декември, бях в моя тенис център в Белград за интервю и фотосесия с L'Equipe, за които се бях договорил много отдавна. Отмених всички други събития. Реших, че трябва да дам интервюто, за да не разочаровам журналиста, но по време на него бях на дистанция и с маска – с изключение на момента, в който ме снимаха”, каза още Новак Джокович.

„След интервюто се изолирах вкъщи, но сега вече си мисля, че направих грешка – трябваше да отложа този ангажимент.“

„Що се отнася до декларацията, която екипът ми подаде от мое име, моят агент искрено се извинява за грешката. Тя не е умишлена. Днес от моя екип предоставиха допълнителна информация на австралийските власти за изясняване на този проблем”, уточни Джокович.

Тенисистът сподели, че повече няма да коментира случващото се заради разследването.

“За мен винаги е чест да играя на Australian Open. Сега просто се надявам да се състезавам с най-добрите тенисисти на корта и да играя пред едни от най-страхотните фенове в света”, завърши изявлението си Новак Джокович.

Първият за годината турнир от Големия шлем стартира на 17 януари.

Все още не е ясно, дали сърбинът ще може да вземе участие на него, въпреки че съдът уважи молбата му за анулираната виза, отнета му на летището при влизане в Австралия. Министърът на имиграцията обаче все още има възможността да отнеме повторно визата на Новак Джокович и той да бъде депортиран.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство в столичния ж.к. "Банишора" заради планове зелена площ да стане паркинг
Недоволство в столичния ж.к. "Банишора" заради планове зелена площ да стане паркинг
Все още не ясно кой е обрал аварийния склад на ПСС-Враца
Все още не ясно кой е обрал аварийния склад на ПСС-Враца