НОВИНИ

Азаренка взе реванш срещу Серина и след седем години пауза отново е на финал в турнирите от Шлема

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:23, 11.09.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Тенис
азаренка взе реванш серина години пауза отново финал турнирите шлема

Беларускинята за първи път в своята кариера победи Серина в дадена надпревара от Големия Шлем, а също така си върна и за двата поредни изгубени финала в Ню Йорк през 2012-та и 2013-та година.

Втората полуфинална среща предложи един страхотен обрат на Азаренка, която изглеждаше, че ще бъде пометена от Серина, която спечели първия сет с 6:1 за 35 минути.

Мачът започна по перфектен начин за американката, която в първите четири гейма изглеждаше непоклатима, печелейки 86% от точките си на първи сервис и записвайки 12 печеливши удара.

В същото време Вика записа цели 10 непредизвикани грешки за същите четири гейма, но все пак спря пропадaнетото си, намалявайки пасива си за 1:4.

В седмия гейм обаче двукратната шампионка от АО пропиля аванс от 40:0 и след като бе пробита за трети път, позволи на Уилямс да се поздрави с успех ав първата част.

Втората отново не започна добре за беларускинята, която трябваше да отразява брейкбол още при първото си подаване. Вика обаче реагира чудесно и след два уинъра успя да вземе подаването си.

В петия гейм дойде ред и на Серина да покаже колебания. Две непредизвикани грешки предоставиха на Азаренка първите и възможности в мача да стигне до пробив. Още при първата страхотен бекхенд по диагонала изведе Вика напред в резултата за при 3:2.

До края на сета тя категорично бе по-добрата на корта и макар да пропусна нови два шанса за пробив в седмия гейм, тенисистката от Беларус, изравни резултата след 6:3.

Играта на Азаренка продължаваше все така да се подобрява като в решителната част тя вкара 75% първи сервис и спечели 81% от разиграванията.

От друга страна Серина задълбочи трудностите си на второ подаване като тя рядко взимаше разиграванията след него. Логично, това доведе до ранен пробив в третия сет, който осигури аванс на Азаренка за 2:0.

След това, Вика не погледна назад и след ново 6:3 завърши обрата и си гарантира мястото във финалния сблъсък, където в събота вечер ще се изправи срещу Наоми Осака.

И двете ще се опитата да стигнат до своята трета титла от Шлема като за Азаренка това ще бъде първа възможност от 2013-та година насам.

Любопитна подробност е, че двете трябваше да играят и във финала на надпреварата в Синсинати преди две седмици, но тогава Осака се оттегли, за да спести сили за US Open, подарявайки титлата на Вика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона избира президент през март
Барселона избира президент през март
Интензивен трафик на "Кулата", "Лесово" и на границата с Румъния
Интензивен трафик на "Кулата", "Лесово" и на границата с Румъния