БАБХ откри огнище на инфлуенца по птиците в Плевенско

от БНТ
15:00, 03.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
бабх откри огнище инфлуенца птиците плевенско
Слушай новината

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на гр. Славяново, област Плевен. Инфекцията е установена в обект за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдена от Национална Референтна Лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ, град София.

Последното огнище на заболяването в Република България бе потвърдено преди 7 месеца (през юни 2020 г). В Европа за същия период са обявени 511 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици.

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. За превенция на разпространението на болестта през ноември 2020 година изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за отглеждане на птиците само в закрити помещение в есенно-зимния период, в който е характерно възникването на заболяването. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

По отношение на огнището в гр. Славяново е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците.

В обекта са били отглеждани около 99 000 птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попада гр. Славяново, област Плевен; 10-километрова наблюдавана зона - с. Мечка, с. Коиловци в община Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в община Никопол; с. Трънчовица в община Левски и с. Тотлебен в община Пордим.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

Агенцията по безопасност на храните напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гърция се опълчи на Австралия, но все пак загуби
Гърция се опълчи на Австралия, но все пак загуби
Епископската базилика в Пловдив ще се стопанисва от общината
Епископската базилика в Пловдив ще се стопанисва от общината