НОВИНИ

България прави значителни стъпки към чакалнята на еврозоната, според доклада на ЕЦБ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:46, 10.06.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Политика
българия прави значителни стъпки чакалнята еврозоната доклада ецб

Ангажименти, които Хърватия и България са поели в политиките си, представляват значителни стъпки към членство в ERMІІ в близко бъдеще.

Това се казва в доклада на Европейската централна банка за сближаването, който се изготвя на всеки две години за страните извън еврозоната.

България и Хърватия поеха редица ангажименти в сфери на политиката, които са от особено значение за безпроблемното участие във ERMІІ, се казва в доклада на ЕЦБ. Като се имат предвид крайните дати за икономическия анализ в доклада, пълна оценка на въздействието на пандемията от коронавирус (COVID-19) върху процеса на конвергенция ще бъде възможна едва в следващия доклад през 2022 г, смятат във Франкфурт.

По критерия за ценова стабилност съответствието в разглежданите държави се е влошило в сравнение със състоянието, отразено в предишния доклад. България, Полша, Румъния, Чешката република и Унгария отчетоха темп на инфлация доста над референтната стойност от 1,8%, докато в Швеция той бе под нея, а в Хърватия – много по-нисък. През следващите години се очаква инфлацията да се понижава в повечето от разглежданите държави. През 2020 г. се очаква дефлационният натиск да бъде обусловен от рязкото поевтиняване на петрола.

В доклада се казва, че България и Хърватия са подали официално заявления за включване в ERMII съответно през 2018 г. и 2019 г. Двете държави са предприели значителни стъпки що се отнася до поемането на ангажименти за политиките, насочени към присъединяване към механизма в близко бъдеще. През референтния период на изследването на конвергенцията българският лев остана фиксиран към еврото по курс 1,95583 лева за 1 евро в условията на паричен съвет.

Друг важен фактор за устойчивостта на конвергенцията с течение на времето е качеството на институционалната среда, се казва в доклада на ЕЦБ. С изключение на Швеция качеството на работа на институциите и управлението е сравнително ниско в разглежданите държави, особено в България, Румъния, Хърватия и Унгария. В никоя от разглежданите държави правната рамка все още не е в пълно съответствие с всички изисквания за приемане на еврото.

България заяви желание да се присъедини към ERMII или така наречената чакалня на еврозоната през юли. Но трябва да бъде изпълнено и последното условие за това - капитализацията на една от търговските банки.

“Днешният доклад за конвергенцията показва окуражаващ напредък от страна на някои държави, въпреки че те все още трябва да преминат през няколко етапа, преди да могат да се присъединят към еврозоната. Както винаги, Комисията е готова да подкрепи тези държави членки. Важен етап по този път е присъединяването към валутния механизъм ERM II, за което Хърватия и България се подготвят в момента. Приветстваме усилията и на двете държави в тази посока”, заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата призова света: Спрете експлоатацията на детски труд!
Папата призова света: Спрете експлоатацията на детски труд!
Парното поевтинява с едва 10% със задна дата
Парното поевтинява с едва 10% със задна дата