НОВИНИ

България с четвърто злато на Европейското по вдигане на тежести в Албания

българия четвърто злато европейското вдигане тежести албания
Снимка: БФВТ
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 04.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

България спечели четвърто злато на продължаващото в албанската столица Тирана европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

В кат. 102 кг Дейвид Фишеров прегази конкуренцията безапелационно с шест успешни опита и титли в двете движения и в двубоя с 392 кг.

Дейвид направи перфектно изхвърляне, с което грабна златото в това движение след безпогрешни опити на 170, 175 и 177 кг, с 1 кг повече от досегашния еврошампион Самвел Гаспарян от Армения. В изтласкването Фишеров бе още по-категоричен – 209, 212 и 215 кг, което му осигури титлата и в движението, и в двубоя, а това детронира Гаспарян, задоволил се сега със среброто в двубоя с 390 кг, бронзът бе за испанеца Руис с 384.

Маринов не успя в първото си изхвърляне на 167 кг, но след това се справи с тази тежест и завърши със 172 кг преди почивката. В изтласкването Васил успя само в първия си опит на 200 кг, след което 208 и 210 кг се оказаха тежки за него и така завърши пети в крайното подреждане.

Дейвид Фишеров е на 22 години, роден в Австрия, но с български паспорт. Представител в момента на пловдивската школа с треньор Борислав Налбантов. Миналата година спечели първото си отличие със сребро в изтласкването и 4-о място в крайното класиране в дебютното за него европейско първенство в Москва. Тогава Фишеров изхвърли 168 кг и изтласка 210 кг.

Златото на Дейвид е 7-ия медал само в двубоите за България на европейското в Тирана. Досега с титли са Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев и Фишеров, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Общо със 20 медала в отделните движения сме лидери в класирането по нации ден преди края на шампионата.

Българското участие на европейското в Тирана ще завърши по-късно днес, когато в кат. 109 кг ще вдига Христо Христов, а в кат. 87 кг при дамите ще ни представя Джесика Иванова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов e на два финала на турнир по тенис в Черна гора
Симон Антони Иванов e на два финала на турнир по тенис в Черна гора
Ретропарад в София: Музей на колела
Ретропарад в София: Музей на колела