НОВИНИ

България с шестима състезатели на Световната купа по скокове на батут в Португалия

българия шестима състезатели световната купа скокове батут португалия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
08:29, 27.06.2023
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

България ще бъде представена от шестима състезатели в индивидуалната дисциплина "Батут" на Световната купа, която ще се проведе на 7 и 8 юли в Португалия. Ръководството на федерацията ни гласува доверие на Христина Пенева, Диана Сарафова и Кристина Стамова при жените и на Мариян Михалев, Максим Ангелов и Мартин Димитров при мъжете. Надпреварата е първата от петте състезания, които са квалификация за олимпийските игри в Париж догодина.

„От този олимпийски цикъл има промяна в правилата на световната федерация за спечелването на олимпийските квоти. Това дава по-голям шанс за нашите спортисти и за тези от другите страни, които са по - малки, както нас, да имат по- голям шанс за спечелване на квота. Тазгодишното световно първенство определя първите 8 квоти, но само по една квота за държава. Следващите квоти ще се определят от три световни купи, които ще се проведат през тази година – първата в Португалия, втората ще е през август месец в Палм Бийч, САЩ и третата, за щастие ще бъде във Варна през октомври. Другата година има още две световни купи, които ще бъдат олимпийска квалификация. На базата на тези пет Световни купи ще се взимат 3 най- добри постижения и тогава окончателното ще се реши, кой ще спечели квотите. Континенталните първенства също са квалификации, но обикновено европейския шампионат не е квалификация, тъй като преди това европейските държави са взели визи от другите две квалификации“, обясни Мариела Стойчева - генерален секретар на БФ Скокове на батут и е член на ТК по скокове на батут към Международната федерация по гимнастика.

Към момента за световната купа във Варна през октомври заявки за участие са подали състезатели от 35 държави. Плановете са България да бъде представена от 4 жени индивидуално и два синхрона, а при мъжете от един синхрон и 3 индивидуални спортисти.

Христина Пенева и Мариян Михалев спечелиха по две титли във финалите на държавното първенствоза всички възрастови групи, което се проведе в Сливен и в Ямбол.

На двоен минибатут победители при мъжете и при жените са съответно Алекс Михалев (Сини камъни 2008, Сливен) и София Георгиева (Акро-Арт, Габрово).

Отборно в скоковете на батут и на двоен мини батут шампион е Акро-Арт (Габрово), а на пътека първото място зае Сини камъни 2008 (Сливен).

Президентът на Българската федерация Стоян Димитров пък съобщи, че до една-две седмици се очаква да приключи ремонта на залата по скокове на батут в Русе.

„Ние приключваме ремонта там, за който от Министерството на младежта и спорта по време на Радостин Василев бяха отпуснати близо половин милион лева. Това ще бъде нашата национална база. Ще я обзаведем с нови уреди. Имаме подкрепата на кмета на Русе господин Милков. Там нещата са решени. Що се отнася до залата в Ямбол - там също се работи сериозно под ръководството на Енчо Керязов, който е заместник кмет и е член на нашия управителен съвет. Там има избран изпълнител, остава само осигуряването на средствата. Доколкото знам, министерството е планирало пари и за тази зала. Очакваме новото ръководство да подкрепи този проект. Тази зала също ще е наша национална база, защото проекта е с голяма височина, над 10 метра, а това ще бъде достатъчно за най - добрите ни спортисти да се подготвят за големите състезания“, заяви Димитров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етническа китайка е новият кмет на Торонто
Етническа китайка е новият кмет на Торонто
Божидар Божанов, ПП-ДБ: Няма доверие за коалиция, затова настояваме за други формули
Божидар Божанов, ПП-ДБ: Няма доверие за коалиция, затова настояваме за други формули