НОВИНИ

БАН отбеляза 155 години от създаването си с церемония в Браила

В честването се включиха участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:53, 18.06.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

БАН отбеляза 155 години от създаването си с церемония в град Браила, Румъния. В честването на годишнината се включиха участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция.

Българската делегация бе посрещната в двора на църквата „Успение Богородично“, известна като „Българската църква“, от кмета на Браила Виорел Мариан Драгомир и от свещеник Йон Бужой, които приветстваха гостите от България и разказаха за процесите по съхранение и възстановяване на храма.

В двора на храма е поставена паметна плоча, посветена на създаването на първото Българско книжовно дружество, което по-късно прераства в Българска академия на науките.

Строежът на Българската църква „Възнесение Господне“ в Браила започва през 1872 г. На 28 октомври 1878 година е взето решение Българското книжовно дружеството от Браила да бъде преместено в новата столица на България – София. Къщата, в която Дружеството е основано, е разрушена, а на нейно място е издигнат храм „Вознесение Господне“, известен сред местното население като „Бисерика Булгаряска“. В храма не се извършват проповеди на български език от 50-те години на миналия век, но на входа му все още е изписано „Българска църква“, а вътре наред с имената на българските ктитори могат да бъдат видени и три икони – на св. св. Кирил и Методий, на св. Трифон и на св. Марина.

Българските медии отдадоха почит на живота и делото на българския поет и революционер Христо Ботев, поднасяйки венци пред бюст-паметника му в Браила. Те посетиха и паметната плоча на Христо Ботев, където е била къщата на Ботев, докато е живял в Браила от 1869 до 1871 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Родригеш душ Сантуш пред БНТ: Португалия има много силен отбор (ВИДЕО)
Жозе Родригеш душ Сантуш пред БНТ: Португалия има много силен отбор (ВИДЕО)
Шофьор блъсна 9-годишно дете в Русе, то е с опасност за живота
Шофьор блъсна 9-годишно дете в Русе, то е с опасност за живота