НОВИНИ

Пригожин спря настъплението към Москва

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:23, 24.06.2023 (обновена)
38571
Чете се за: 03:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Край на изострената ситуация в Русия около настъплението на частната армия "Вагнер". Шефът ѝ Евгений Пригожин прие предложението на Москва и Минск да спре настъплението към руската столица, предприето през деня. Пригожин разпусна войниците си, които бяха стигнали на 400 километра южно от Москва.

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е говорил с Пригожин след съгласуване с Владимир Путин. Шефът на Вагнер е приел да спре настъплението към Москва и да се предприеме деескалация.

Хората ми се връщат в лагерите си, за да се избегне проливането на кръв със силите за сигурност, обяви в аудио обръщение Пригожин.

"През деня изминахме по-малко от 200 километра до Москва. Не проляхме нито капка кръв от нашите бойци. Сега е моментът, когато може да се пролее кръв. Поради това, осъзнавайки цялата отговорност, че може да се пролее руска кръв от едната страна, ние обърнахме колоните си в посока обратно към полевите лагери, съгласно плана", заяви Пригожин.

От пресслужбата на Лукашенко уточниха: в настоящия момент на масата е сложен изгоден и приемлив вариант за развръзка на ситуацията с гаранции за безопасността на бойците на "Вагнер".

През деня изглеждаше, че централната власт не успява да забави хода на нашествието на "Вагнер".

Бойци от паравоенната групировка навлязоха в Липецка област, на около 400 км южно от Москва. Движението по някои пътища от регионално значение беше спряно в района на Липецк, в някои участъци пътната настилка беше умишлено повредена.

Предприети са радикални мерки за пълно спиране на преминаването на техника по магистралите, обявиха от оперативния щаб в региона.

Също като столицата Москва и Ростов, и Липецк обяви засилени мерки за сигурност.

По-рано Пригожин обяви, че хората му са превзели "без изстрел" военния щаб в Ростов, в Южна Русия, и са взели под контрол няколко военни обекта там.

Часове преди настъплението си, шефът на Вагнер обяви, че "злото" на руското военно командване трябва да бъде спряно. Пригожин съобщи, че негови бойци край Бахмут са били обстрелвани в тила от редовната армия и заяви намеренията си.

"Това не е военен преврат, това е поход за справедливост. Нашите действия по никакъв начин не са пречка за армията", заяви по-рано Пригожин.

Владимир Путин обяви, че това е "въоръжен метеж" и "предателство" и издаде заповед за ареста на Пригожин.

"Ще защитим нашия народ от всякакви заплахи - в това число и от вътрешни предателства! Онзи, който е подготвил и организирал военния метеж, който вдигна ръка на бойните си другари - предаде Русия и ще отговаря за това", заяви Путин.

Вечерта Путин нареди на армията да неутрализира организаторите на бунта.

Изправен пред първото сериозно предизвикателство пред властта си от своето 23-годишно управление, Владимир Путин сравни бунта на "Вагнер" с Гражданската война в Русия преди век.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След съвещанието при премиера за събитията в Русия: Няма опасност за гражданите на България
След съвещанието при премиера за събитията в Русия: Няма опасност за гражданите на България
Българският дует в артистичното плуване завърши на последно място на Европейските игри в Краков
Българският дует в артистичното плуване завърши на последно място на Европейските игри в Краков