НОВИНИ

Без еуфория: Олимпиадата е в сянката на пандемията, тестват масово всички състезатели

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:42, 19.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Четири дни до старта на най-голямото спортно събитие на планетата - Олимпиадата в Токио. В японската столица вече са първите атлети, които ще участват в игрите без публика и в сянката на COVID-19. Днес гимнастичка от САЩ е дала положителен тест и е изолирана. Директорът на СЗО ще посети Токио преди началото на игрите.

Олимпийските игри - смятани за тържество на човешкия дух - този път ще са повече игра на тестове. Изпитание за волята и извън спортните съоръжения.
В Олимпийското село в Токио вече пристигнаха някои от отборите. Знамената им се развяват от сградите, но атмосферата на празничност и еуфория, я няма.

Игрите ще бъдат открити в петък, но още преди началото положителните тестове сред спортистите и делегациите, са факт. От вчера до днес те са над 12, а първите регистрирани в Олимпийското село, са на южноафрикански футболисти. Целият отбор е поставен под карантина.

Положителните тестове са в рамките на очакваното, а целта на тестването е нещата да бъдат под контрол - успокои Браян Маклоски, главен съветник по здравните въпроси на организаторите на Олимпиадата.

"Ако мислех, че всички тестове ще са отрицателни, изобщо нямаше да ги правим. Тестовете са начин да филтрираме хората, които може да са развили инфекцията и могат да представляват риск на по-късен етап. Идентифицираме ги рано, отделяме ги, следим контактите им."

Взети са всички мерки рискът от заразяване по време на Токио 2020 да е малък.

"Всяко пресяване намалява риска за всички останали. Цифрите до момента всъщност са изключително ниски, по-ниски от тези, които очаквахме да видим.", допълни Браян Маклоски.

Организаторите са под огромен натиск да гарантират, че Олимпиадата няма да предизвика бум на зараза.

Според проучване, публикувано днес в Япония, 68% от запитаните изразяват съмнения в способността да се контролира разпространението на коронавируса по време на игрите, а 55% са против провеждането им в тази ситуация.

Олимпийските игри включват 33 дисциплини на 42 спортни съоръжения, ще бъдат раздадени 339 комплекта медали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канада отваря границите си за чужденци
Канада отваря границите си за чужденци
Ерол Спенс-младши предаде на Мани Пакиао, че ще го пенсионира
Ерол Спенс-младши предаде на Мани Пакиао, че ще го пенсионира