НОВИНИ

Отслабване на мерките във Великобритания

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:05, 19.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Британският премиер Борис Джонсън е дал негативен тест за коронавирус и няма симптоми на заболяване. Джонсън е с две дози ваксини, но беше тестван и е в изолация до 26 юли заради контакт със заразения министър на здравеопазването. Новината за премиера идва в "Деня на свободата" - така британците нарекоха днешната дата, от която правителството вдигна всички ограничения срещу COVID-19 в Англия.

Експерти и опозиция критикуваха решението на фона на ръст на новозаразените.

Ден на свободата за едни, скок в неизвестното за критиците. От полунощ нощните клубове на Острова отвориха отново, а другите обществени места на закрито, включително стадиони, кина и театри, могат да приемат посетители на пълен капацитет. Падат задължителните маски и нарежданията за работа от вкъщи.

Премиерът Борис Джонсън призова обществото към предпазливост, а хората без две дози ваксини да се присъединят към напълно имунизираните две трети от населението.

Ограничения за влизащи в България: Нови държави влизат в "червения списък"

Премиерът защити решението си за отваряне на Англия, което съвпада с началото на лятната училищна ваканция. Учени и лейбъристите обаче говорят за безразсъдство. Великобритания надхвърли прага от 50 хиляди новозаразени на ден, отстъпвайки само на Индонезия и Бразилия.

"За мен е твърде прибързано. Мисля, че Борис Джонсън се поддаде на натиска на едрия бизнес. Последното нещо, от което трябва да се откажем са маските. Тази сутрин вече бях наречена "идиотка с промит мозък", защото бях с маска на обществено място", сподели пенсионерката Уенди Брайънт.

"Лично за мен е твърде рано. Прекалено много учени казват, че ще стигнем 100 хиляди, 200 хиляди случая на ден", допълва дизайнерът Роб Уилмот.

Засега маските остават задължителни само в лондонското метро. Депутатът-консерватор и бивш здравен министър Джеръми Хънт заяви, че правителството трябва да се поучи от опита на Израел и Нидерландия, които бяха принудени да отменят някои облекчения на мерките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълчалив протест в село Братаница, където полицай блъсна и уби дете на пешеходна пътека
Мълчалив протест в село Братаница, където полицай блъсна и уби дете на пешеходна пътека
Петър Витанов: БСП има нужда от съществени реформи
Петър Витанов: БСП има нужда от съществени реформи