НОВИНИ

БНТ със специално студио за първото заседание на 46-ия парламент

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:27, 20.07.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Първото заседание на новия парламент ще бъде открито от най-възрастния депутат. Това отново е Мика Зайкова от "Има такъв народ".

На откриването на 46-ото НС ще присъстват също президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Заседанието ще бъде предавано пряко по БНТ.

Мнозинството в 46-ото Народно събрание реши, че заседанията на депутатите ще се провеждат отново в историческата сграда на парламента. Сигурно е, че горещите страсти ще започнат още от първия ден. За нас остава надеждата, че народните представители ще следват лозунга на фасадата, че съединението прави силата.

Още в началото на заседанието депутатите ще положат клетва, а председателите на парламентарните групи ще обявят основинте приоритети на партиите си. След това ще бъде избран председател на 46-ото Народно събрание, очаква се поста отново да заеме Ива Митева от "Има такъв народ". Вероятно за заместник-председатели на парламента от ГЕРБ ще предложат Росица Кирова, от БСП - Кристиан Вигенин , от ДБ - Атанас Атанасов, от ДПС - Мукаддес Налбант, от "Изправи се.БГ! Ние идваме" - Татяна Дончева.

В 46-ото Народно събрание отново влизат 6 формации. В сравнение с предишния парламент ИТН увеличават депутатите си с 14 души, а ГЕРБ-СДС губят 12. Парламентарната група на "БСП за България" е намаляла със 7 души. С толкова е нарастнала групата на "Демократична България". ДПС има един депутат по-малко, а "Изправи се.БГ! Ние идваме" - един повече. В залата най-вдясно ще седят депутатите от ДБ, до тях ще са "Има такъв народ". В средата ще са "Изправи се.БГ! Ние идваме", а до тях ГЕРБ. В лявата част ще са ДПС и БСП.

Лидерите на двете най-големи формации Слави Трифонов и Бойко Борисов се отказаха от депутатските места в новия парламент. Не успяха да влязат и някои знакови имена за партиите. От ГЕРБ това са председателят на 44-ия парламент Цвета Караянчева и заместник-външният министър в правителството на ГЕРБ Георг Георгиев. От "БСП за България" - Велизар Енчев, от ДПС Велислава Кръстева - дългогодишният пиар на партията и депутат в два парламента, от "Изправи се.БГ! Ние идваме" - Никола Вапцаров. Основното ядро в групата на "Има такъв народ" са сценаристите на Слави Трифонов, в групите на ДБ и "Изправи се.БГ! Ние идваме" са юристите, в БСП и ДПС икономистите, от ГЕРБ влиза голяма част от предишното правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на АПИ Апостол Минчев е отстранен, предшественикът му е даден на прокуратурата
Шефът на АПИ Апостол Минчев е отстранен, предшественикът му е даден на прокуратурата
БСП предлага Кристиан Вигенин за председател на 46-ото Народно събрание
БСП предлага Кристиан Вигенин за председател на 46-ото Народно събрание