НОВИНИ

Борис Джонсън е в интензивно отделение, но не е на апаратно дишане

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:04, 07.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Европа

Британският премиер Борис Джонсън прекара нощта в интензивно отделение. Той беше преместен заради влошеното му състояние.

Джонсън даде положителнна проба за COVID-19 преди 11 дни. А в неделя вечер беше приет в болница.

Борис Джонсън е в интензивно отделение, но не е на на апаратно дишане, уточняват от канцеларията му. В изявлението се казва още, че той получава отлични грижи и се изказва благодарност на целия медицински персонал на болница Свети Томас, където Джонсън е настанен.

Политическият кореспондент Крис Мейсън заяви пред БиБиСи, че вчера премиерът е бил подложен на кислородна терапия, преди да бъде преместен в интензивно отделение. До последно се твърдеше, че Джонсън ръководи правителството, самият той написа в Туитър, че е в добро разположение на духа.

По-късно обаче стана ясно, че функциите му поема министърът на външните работи на страната - Доминик Рааб.

Доминик Рааб, и.д. премиер на Великобритания: Има невероятно силен отборен дух, който застава зад премиера. И ние сме убедени, че ще успеем да се справим с всички задачи, които той ни е възложил. Ще ги приложим в действие във възможно най-кратки срокове. Това е и начинът да преведем страната през предизвикателството коронавирус, пред което сме изправени.

Според политически анализатори за броени часове посланието от "Даунинг Стрийт" 10 се е сменило коренно и знак за това е молбата на Джонсън Рааб да го замества "в случаи на нужда".

Здравни експерти уточняват, че в интензивно отделение се настаняват тежки случаи, но не е задължително при всички да се наложи използването на респиратор.

Вълна от съпричастност последва новината за влошаването на състоянието на британския премиер. Посланията си за бързо оздравяване и пълно възстановяване отправиха председателят на ЕК - Урсула Фон Дер Лайен, премиерите на Италия и Нидерландия - Джузепе Конте и Марк Рюте, президентът на Франция - Еманюел Макрон, генералният секретар на ООН - Йенс Столтенберg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция е регистриран най-голям брой смъртни случаи за денонощие - 830 души
Във Франция е регистриран най-голям брой смъртни случаи за денонощие - 830 души
549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са 22 души
549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са 22 души