НОВИНИ

Бранимира Маркова: Добър старт за Боряна Калейн и Стилияна Николова

Селекционерът на националния отбор по художествена гимнастика жени индивидуално е доволна от представянето на своите възпитанички

бранимира маркова имаше известна нервност момичета вярвам състезанието бъдат спокойни
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:10, 12.04.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор по художествена гимнастика жени индивидуално Бранимира Маркова е доволна от представянето на Боряна Калейн и Стилияна Николова в първия ден на квалификациите на Световната купа в София.

Двете показаха композициите си с обръч и с топка и са на първите две места в класирането съответно Николова със сбор от 69.500 точки и Калейн с 69.400.

"Добър старт и на двете момичета в първия състезателен ден. Играха много концентрирано, много овладяно. Има какво да се надгражда в техните изпълнения, но все пак за тях това е първата Световна купа. Стилияна Николова и Боряна Калейн вече имат достатъчно опит, играли са тук многократно. Разбира се, пред родна публика е много трудно, защото те са изключително отговорни, но в същото време и двете са много емоционални, а публиката винаги ги зарежда с приятни емоции", каза Маркова пред медиите.

Тя очакава сериозна конкуренция на предстоящите турнири.

"Следя конкуренцията на всяко едно състезание, а тя ще бъде много голяма и на Олимпийските игри. След всеки старт виждам, че всяка една подобрява играта си и надгражда композициите си с висока трудност. Очакваме голяма конкуренция през целия сезон - и на европейското първенство и на Олимпийските игри. Световната шампионка Дария Варфоломеев не е тук, но мисля, че ще участва на Световната купа в Ташкент след една седмица", добави треньорката.

За България първоначално за Ташкент беше заявена Никол Тодорова, но е решено да пътува и Боряна Калейн. Маркова каза, че до европейското първенство в края на май в Будапеща ще бъде ясно кои две българки ще участват на Игрите в Париж.

"В началото на годината винаги правим план за участие на всяка една от гимнастичките, но той търпи промени в процеса на работа. По мое настояване Боряна Калейн ще участва в Ташкент, защото смятам, че на нея й липсват състезания, а с повече състезания тя ще придобие малко повече увереност и самочувствие. Аз вече го казах няколко пъти. Наблюдавам техните изпълнения и ще го правя във всички състезания, които предстоят от тук нататък. Конкуренцията в отбора индивидуално жени е много силна, това може само да ме радва, защото това помага за добрата работа в залата и затова, че всяка една от тях се стреми да запази мястото си и да покаже най-доброто от себе си. Имаме все още състезания и в зависимост от това как ще се представят ще вземем решение. Европейското първенство преди олимпийските игри е най-важното ни състезание, така че до него ние ще определим състава", добави тя.

Наставничката пожела успех на българките и в утрешния ден.

"На Боряна и на Стилияна съчетанията с бухалки и с лента са много силни. И двете имат много силни програми, но в едно състезание лентата е решаваща почти винаги. Надявам се да изиграят бухалките и лентата си в утрешния ден по най-добрия начин", завърши Бранимира Маркова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксинирано дете от София е първият случай на морбили у нас
Ваксинирано дете от София е първият случай на морбили у нас
Историческа сграда в центъра на София става хотел от верига на Робърт де Ниро
Историческа сграда в центъра на София става хотел от верига на Робърт де Ниро