НОВИНИ

Брюксел ще финансира изучаването на мутациите на коронавируса

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:52, 16.02.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
брюксел финансира изучаването мутациите коронавируса
Слушай новината

Европейската комисия ще обяви утре началото на програма за изучаване на мутациите на новия коронавирус, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в интервю за френския вестник "Ле-з-еко".

Програмата ще се нарича "ХЕРА инкубатор" (HERA (Health Emergency Response Authority) incubator) и ще обедини лабораториите, санитарните власти, учените и Европейската комисия. Според Фон дер Лайен за нея са отделени "сериозни средства", но тя не споменава точни суми.

Фон дер Лайен казва, че мутациите на вируса будят сериозно безпокойство. Затова според нея е важно, заедно с набавянето на необходимите дози от сегашните ваксини, компаниите да започнат да развиват и ваксини от второ поколение.

Брюксел обяви преди време създаването на нова европейска агенция за отговор при извънредни здравни ситуации (HERA), която ще се грижи за по-добра координация между 27-те страни членки на ЕС.

Здравният комисар Стела Кириакидис каза, че в бъдеще Европейската агенция по лекарствата да одобрява по ускорена процедура ваксините срещу вариантите на коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обилен снеговалеж блокира обществения транспорт в Атина
Обилен снеговалеж блокира обществения транспорт в Атина
Задържаха огромно количество хероин, внесен на пристанище Варна
Задържаха огромно количество хероин, внесен на пристанище Варна