НОВИНИ

По-малко заявления за гласуване в чужбина, подадени за вота на 11 юли

заявления гласуване чужбина подадени вота юли
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 17.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Избори 2023
Слушай новината

На 15 юни изтече срокът за подаване на заявления от чужбина. Подадени са близо 72 000 заявления, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов на редовния брифинг за подготовката и организацията на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Това са около 15 000 - 16 000 по-малко подадени заявления. По думите му обаче от това не следва, че интересът на българските общности извън страната е по-слаб.

"Съществува една доста голяма разлика между ситуацията преди изборите през април и сегашната ситуация, и тя е в това, че този път бяха открити над 500 секции на базата на гласували 100 или повече избиратели в различни места в света. Това, както личи и по броя на подадените заявления, се отразява демотивиращо на хората в тези места, където така и така има секция да подават заявления", каза Томов.

Цветозар Томов посочи, че подаването на заявления е важно не само за откриване на секции, а и за да се облекчи и гласуването в изборния ден.

"Трябва да сме готови този път за това, че е напълно възможно да гласуват повече хора, отколкото са гласували през април, при по-малко подадени заявления, значи при по-къси предварителни списъци”, каза той.

За места, където ще се открият секции, той посочи, че има вече изготвен, обсъден с всички заинтересовани страни проект за решение, което се обсъжда в работни заседания на ЦИК. Срокът за вземане на решение от ЦИК е 19 юни, но според Томов има обща нагласа да стане още утре.

"Най-много секции ще бъдат открити традиционно във Великобритания, Германия и Турция", посочи той.

Шефът на "Сиела Норма": ЦИК ни предлага тежък договор за машините

Росица Матева, която говорител и зам.-председател на ЦИК посочи, че

Условията по договора, предложен на "Сиела Норма" сега са почти идентични с условията, които са били уговорени с предходния състав на ЦИК в договора от 6 февруари, съобщи Росица Матева, говорител на комисията.

"С изключение на доставката на машините, разбира се, тъй като този договор в момента има за предмет само модифициране на софтуера и логистиката на машините, като в частта за логистиката на машините за изборите за НС, той е абсолютно идентичен с изискванията и с обхвата на тази логистика такъв, какъвто е бил за изборите на 4 април", каза Матева.

Централната избирателна комисия очаква писмено становище по клаузите на договора.

"Ако "Сиела Норма" не желае да подпише договора и иска да е почтена спрямо досегашната си работа с ЦИК, би следвало в максимално кратък срок да уведоми за това ЦИК, а не да я притиска тя до стената, като нито го подписва, нито се отказва от него", каза Цветозар Томов.

Има регистрирани 9 организации за наблюдатели в страната и чужбина, съобщи още Матева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забавна математика, астрономия и хвърчила в лятната програма на МОН
Забавна математика, астрономия и хвърчила в лятната програма на МОН
Родилка и бебето ѝ починаха в Благоевград
Родилка и бебето ѝ починаха в Благоевград