НОВИНИ

Даниил Медведев срещу Яник Синер, решителната битка за титлата на Australian Open

Вълнуващата битка за трофея на "Род Лейвър Арена" между двамата е в неделя от 10:30 часа.

даниил медведев яник синер
Снимка: Facebook: ATP Tour
bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 28.01.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Руснакът Даниил Медведев и Яник Синер от Италия се изправят един срещу друг в исторически сблъсък във финала на турнира от Големия шлем Australian Open. Вълнуващата битка за трофея на "Род Лейвър Арена" между двамата ще бъде в неделя (28 януари) от 10:30 часа българско време.

Световният номер 3 на два пъти беше на ръба на поражението досега през тези две седмици. Той изоставаше както от Емил Руусувуори във втория кръг, така и от Александър Зверев в полуфиналите с два сета, за да стигне и двата пъти до маратонски победи. Медведев ще играе шести финал от тези турнири, като това е третото му участие в Мелбърн.

Вчера руснакът сътвори изумителен обрат над германеца и го надигра в 5-сетов спектакъл - 5:7 3:6 7:6(4) 7:6(5) 6:3. Зверев показа, че победата му над Карлос Алкарас (Испания) е била напълно закономерна и дори надгради над представянето си от четвъртфиналната фаза на състезанието, но не издържа на напрежението в решителните моменти от сблъсъка и записа шеста загуба в последната година от този съперник.

Медведев ще играе на третия си финал на Australian Open в последните четири години и ще се надява на първа титла в Мелбърн и общо втора от Големия шлем, след като в предишните два случая отстъпи на Новак Джокович през 2021 и на Рафаел Надал.

Синер пък срази действащия шампион Джокович в четири части, за да се класира за спора за трофея със само един загубен сет в целия турнир. Италианецът, който в хода на последните месеци безспорно изглежда като тенисистът, белязал най-голям прогрес в представянето си, и това бе показано от самия него в хода на петъчния ден на "Rod Laver Arena", след като четвъртият поставен нанесе едно от най-сериозните поражения на рекордьора по "мейджър" трофеи изобщо някога на австралийска земя, за да го повали след 3 часа и 22 минути на корта - 6:1 6:2 6:7(6) 6:3.

Медведев и Синер имат девет мача помежду си, като руснакът води с 6-3 в преките сблъсъци. Любопитно е, че Медведев печели първите им шест двубоя, но губи в следващите три – двамата играха един срещу друг цели пет пъти през миналата година, като италианецът триумфира в три от мачовете.

И за двамата състезатели победата би била от голямо значение. За Медведев това е шанс да затвърди името си в историята като един от най-целенасочените шампиони, за Синър – възможност да се издигне до ново ниво на слава и признание.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик М и Монако не се победиха в зрелищен мач на стад "Велодром"
Олимпик М и Монако не се победиха в зрелищен мач на стад "Велодром"
Нюкасъл победи Фулъм и е на осминафинал за ФА Къп
Нюкасъл победи Фулъм и е на осминафинал за ФА Къп